Ingezonden persbericht


Persbericht

Aanbieding Agenda van de Toekomst van Allochtone Vrouwen aan Burgemeester van Vliet-Kuiper

Persbericht

Amersfoort, februari 2006

Aanbieding Agenda van de Toekomst door allochtone vrouwen aan burgemeester van Vliet-Kuiper in Amersfoort .

Een groep allochtone vrouwen zal op 3 maart om 14.00-14.30 uur in het Stadhuis van Amersfoort hun Agenda van de Toekomst aanbieden aan burgemeester van Vliet-Kuiper met het verzoek deze Agenda te overhandigen aan de nieuwe gemeenteraad.

De groep allochtone vrouwen kwam enkele weken geleden bij NVA te Amersfoort bij elkaar om het belang van de gemeenteraadsverkiezingen te bespreken. Vrijwel alle aanwezige vrouwen behoren tot de kansarme groep; weinig opleiding en vaak geen werk. Deze vrouwen hebben wel stemrecht, ze wonen minstens 5 jaar in Nederland, maar de meesten van deze vrouwen zien het belang van stemmen niet in. Politiek staat nog steeds ver van het bed. Door een eigen Agenda van de Toekomst op te stellen besloten de allochtone vrouwen duidelijk te maken dat ze hun eigen wensen en ideeën hebben over de dagelijkse gang van zaken in hun gemeente. Met de aanbieding van deze Agenda van de Toekomst willen zij aandacht vragen voor hun standpunten. Natuurlijk is het de bedoeling dat de nieuwe gemeenteraad hiermee aangespoord wordt tot actie!

Deze Agenda wordt op 3 maart om 14.00-14.30 in het stadhuis van Amersfoort aangeboden aan de burgemeester, als Voorzitter van de nieuwe gemeenteraad. Om er zeker van te zijn dat ook allochtone vrouwen een stem hebben binnen hun gemeenteraad, wordt tevens aan de burgemeester gevraagd om na de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart een terugkeerbijeenkomst te beleggen. Deze terugkeerbijeenkomst kan de gemeenteraad benutten om de vrouwen te vertellen wat er nu concreet met hun Agenda van de Toekomst gaat gebeuren. Op deze wijze maken de vrouwen niet alleen duidelijk dat ze belangrijke kiezers zijn maar ook dat ze actief wensen te participeren in de lokale democratie.

Het project 'Opkomstbevordering van allochtone vrouwen bij de gemeenteraadsverkiezingen' is een initiatief van de Directie Coördinatie Integratiebeleid Minderheden, om de opkomst van allochtone vrouwen bij de gemeenteraadsverkiezingen te bevorderen. Het project wordt uitgevoerd door adviesbureau Twynstra Gudde. In tien gemeenten worden bijeenkomsten met lokale vrouwennetwerken georganiseerd waar de Agenda van de Toekomst wordt opgesteld. Deze Agenda wordt vervolgens aan alle burgemeesters aangeboden met het verzoek om de nieuwe gemeenteraad te vragen hierop actie te ondernemen.

De Agenda van de Toekomst betreft vooral lokale zaken. Er zijn een paar onderwerpen die in vrijwel alle gemeenten terugkeren, zoals gebrek aan werk, toenemende armoede, gebrek aan stageplaatsen en discriminatie.

Informatie over het project kan worden verkregen bij projectleider mevrouw Meryem Kilic van Twynstra Gudde (mkc@tg.nl). Beleidsmatige vragen over het project kan worden verkregen via de voorlichter van het Ministerie van Justitie, Directie Coördinatie Integratiebeleid Minderheden te Den Haag.

---- --