Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 040

datum: 28 februari 2006

Padden en kikkers helpen oversteken

Binnenkort start het padden- en kikkerseizoen weer. Daarom vindt er op vrijdag 3 maart een gezamenlijke bijeenkomst plaats voor Leusdense paddenredders en voor vrijwilligers in Amersfoort die zich inzetten tijdens de paddentrek. Verder zijn de mensen die zich het hele jaar door bezig houden met padden en kikkers en andere geïnteresseerden van harte welkom bij de start.

Als het zachte weer doorzet gaan de padden binnenkort weer massaal op pad om te paren. De padden trekken in de avond en nacht. Als de padden in grote aantallen de weg oversteken is de kans groot dat ze overreden worden. In Amersfoort steken ze massaal de Schothorsterlaan over naar het moerasje en in Liendert zoeken ze de wateren in het waterwingebied op. In Leusden trekken de padden onder meer naar de poel bij de manege in Den Treek en naar poelen langs 'Het Sluisje'.

Padden redden

Om te voorkomen dat padden en kikkers tijdens de jaarlijkse paddentrek overreden worden, worden de trage bruiloftgangers op diverse plaatsen van de weg gehouden. Dit gebeurt met netten waar emmers achter geplaatst worden zodat de padden daarin kunnen worden opgevangen. Die emmers worden 's ochtends en 's avonds gecontroleerd en geleegd. Elk jaar worden er door het overzetten honderden padden het leven gered.

Informatie over de paddentrek
Voor deze jaarlijkse paddentrek is er opnieuw behoefte aan vrijwilligers. Op 3 maart van 19.30 uur tot 21.30 uur geeft de landelijke vereniging voor Reptielen, Amfibieën en Vissenonderzoek (Ravon) geïnteresseerden informatie over de reptielen en amfibieën in Amersfoort en regio. Er wordt specifiek ingegaan op de soorten padden, kikkers, salamanders, hagedissen en slangen. Daarna volgt een korte presentatie van de Leusdense paddenoverzetactie. Vrijwilligers kunnen zich tijdens deze bijeenkomst aanmelden. De bijeenkomst vindt plaats in het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie 'de Schoolsteegh' Hamersveldseweg 107 in Leusden.

Informatie: Faouzzia Zaghdoud, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 47 82 of e-mail: f.zaghdoud@amersfoort.nl.


---- --