Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.
50 jaar

28 februari 2006


- Persbericht -

Tentoonstelling architectbureau Rappange & Partners in de Amstelkerk

(3 maart - 9 mei)

In 1956 werd de N.V. Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel opgericht. Daarom wordt in 2006 het 50-jarige bestaan gevierd van de maatschappij, die ondertussen Stadsherstel Amsterdam N.V. heet. Dit jubileum wordt gevierd met een groot aantal activiteiten en festiviteiten. Onderdeel van de festiviteiten zijn zes exposities in de Amstelkerk, waarin architecten die voor Stadsherstel hebben gewerkt een overzicht geven van hun activiteiten.

Na de goed bezochte tentoonstelling over architect Gerard Prins volgt nu, als tweede in de rij, architectenbureau Rappange & Partners. Dit bureau verricht al vier decennia werk voor Stadsherstel, eerst met vader Henk Rappange sr., later met zijn zoon Henk jr. en tot op de dag van vandaag met de nieuwe eigenaren Kees Doornenbal en Bart Kwant.

Architectenbureau Rappange & Partners heeft voor Stadsherstel tientallen woonhuisrestauraties tot een goed einde gebracht. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn Sint Annenstraat 10-16 en Prinsengracht 1-5. Ook het grotere werk is door het bureau voor Stadsherstel aangepakt, zoals het complex rond de binnentuin van Krasnapolsky en schuilkerk De Hoop in Diemen. Alle zijn te zien in de Amstelkerk.

Naast het werk voor Stadsherstel heeft Rappange & Partners vele andere restauraties onder handen genomen, waarvan er enkele voorbeelden op de expositie getoond zullen worden. Zo zijn onder andere bioscoop Tuschinski, het Nationaal Monument op de Dam en het Bijbels Museum dankzij het bureau een nieuw leven begonnen, evenals kerken als de Krijtberg aan het Singel en de Onze Lieve Vrouwekerk (Keizersgrachtkerk) en hotel Des Indes in Den Haag.

Maar ook enkele voorbeelden van herbouw en nieuwbouw komen op de tentoonstelling aan de orde, zoals de transformatie tot woningen van een kantoorpand uit de jaren zestig van de vorige eeuw in Diemen en historiserende nieuwbouw in Woerden. Aan de Vijzelstraat tussen de Kerkstraat en de Prinsengracht wordt een hele gevelwand in nagenoeg de oude vorm herbouwd. Ook hieraan wordt op de expositie aandacht besteed, net als aan een ander bijzonder project: een sluis- en stuwenplan voor de gemeente Delft.

Op dit ogenblik is het bureau bezig met onder andere de restauratie van het Scheepvaarthuis, dat geschikt wordt gemaakt als hotel, met het opstellen van een reddingsplan voor het Forteiland Pampus en met de restauratie van de Van Gendthallen op Oostenburg. Ook deze projecten krijgen in de tentoonstelling de nodige aandacht.

De langdurige relatie van Stadsherstel met architectenbureau Rappange was voor de Vereniging Vrienden van Stadsherstel een goede aanleiding een boekje over het bureau te doen uitgeven. Dit boekje zal tijdens de feestelijke opening van de expositie aan Rappange & Partners worden aangeboden.

Architectenbureau Rappange & Partners en Stadsherstel Amsterdam nodigen u van harte uit deze opening van de expositie bij te wonen op:

donderdag 2 maart 2006
vanaf 17.00 uur in de
Amstelkerk, Amstelveld 10
(ingang Reguliersgrachtzijde)

De tentoonstelling is van 3 maart tot en met 9 mei 2006 tijdens kantooruren te bezichtigen in de Amstelkerk

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling publiciteit van Stadsherstel, tel. (020) 52 000 60

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden.Dit gebeurt zonder winstoogmerk.Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad.Zij heeft in haar 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft Stadsherstel in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen.Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden.Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.