Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 maart 2006

Ontvangst leerlingen uit Turkse zusterstad Bergama

Op vrijdag 3 maart a.s. ontvangt de heer R.P. van Menen, secretaris van het Alkmaars Uitwisselings Comité, een groep leerlingen uit het Turkse Bergama in het stadhuis van Alkmaar.

De groep van 25 leerlingen en twee begeleiders van de Endüstri Meslek Lisesin uit Bergama is vanaf 27 februari tot 18 maart op bezoek bij het Willem Blaeu College, afdeling VMBO (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs). Zij bezoeken de verschillende afdelingen van het Willem Blaeu College. Ook worden zij rondgeleid op het Horizon College in Hoorn en Heerhugowaard. Daarnaast voeren zij opdrachten uit op het gebied van automatisering, bankwerken, elektriciteit en mechanica. De school in Bergama wil een samenwerkingsovereenkomst sluiten met Alkmaar in verband met de internationalisering van het onderwijs. Doel van deze samenwerking is om de leerlingen kennis te laten maken met een andere cultuur en elkaars onderwijssysteem. Voor dit bezoek heeft de school in Bergama een bijdrage ontvangen van het Europese programma Leonarda Da Vinci. Dit programma betaalt de kosten van de reis en het verblijf.

Stedenband

In november 2004 heeft de gemeenteraad van Alkmaar besloten de vriendschapsband die sinds 2000 bestaat met Bergama om te zetten in een officiële stedenband. Doel van deze band is de bevordering van de contacten tussen de inwoners van Alkmaar en Bergama en om kennis te nemen van elkaars samenleving en cultuur. De stedenband helpt om de integratie van Turken in Alkmaar te bevorderen en om de onderlinge verhoudingen in Alkmaar te verbeteren. Vooral op onderwijsgebied zijn al vele contacten gelegd. Zo heeft het Jan Arentsz College contacten gelegd met het gymnasium in Bergama en de OBD De Troubadour neemt eind april deel aan het internationale kinderfestival in Bergama.

Griekse en Romeinse oudheden

Bergama ligt ongeveer 120 kilometer ten noorden van Izmir en circa 30 kilometer van de kust van de Egeïsche Zee. De gemeente Bergama heeft ongeveer 95.000 inwoners. Daarvan wonen er 55.000 in de stad. De resterende 40.000 inwoners wonen in de 117 rond de stad verspreide dorpen. De stad heeft prachtige Griekse oudheden, zoals het Asklepion (kuuroord met warmwaterbaden) en de Akropolis. Daarnaast zijn er in Allianoi (18 km ten noord-oosten van Bergama) interessante Romeinse baden, die momenteel opgegraven worden.