Gemeente Zwolle

Grote boom op Stationsplein groenste stad


Datum uitgave: 01-03-2006
Op het Stationsplein in Zwolle wordt vrijdag 3 maart 2006 een nieuwe boom onthuld. Het is een zuilbeuk, die aan de gemeente Zwolle is aangeboden naar aanleiding van de verkiezing tot groenste stad van Nederland in 2005.

Op 12 oktober 2005 won Zwolle tijdens de nationale groencompetitie Entente Florale de eerste plaats. De boom werd aangeboden door Plant Publicity Holland (PPH). Deze stichting heeft als doel om nationaal en internationaal de afzet van het Nederlandse boomkwekerijproduct te vergroten.

De beuk krijgt een prominente plek op het Stationsplein. Wethouder Peter Pot en Jos Mouwen, voorzitter van de cultuurgroep van laan-, bos- en parkbomen van de Nederlandse Bond van Boomkwekers, onthullen de boom om 10.00 uur. Ook vertegenwoordigers van andere betrokken organisaties zijn vertegenwoordigd.

De zuilbeuk is nu al ruim vier meter hoog en zal in de loop der jaren groeien tot drie meter breed en zo'n twintig meter hoog. De boom (Fagus sylvatica 'Dawyck') is zeer vormvast en de bladeren zijn glimmend donker groen en ovaal, zoals bij de gewone beuk, alleen de bladrand is gegolfd.

Ondertussen blijft de gemeente Zwolle bezig met de voorbereiding voor de Europese groencompetitie Entente Florale. Binnenkort wordt de exacte datum duidelijk van het bezoek van de internationale jury aan Zwolle en Wijhe (groenste dorp 2005). Dan zal kort daarop ook bekend zijn welke route de jury gaat volgen. Op 15 september wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Bedrijven en inwoners van Zwolle kunnen een bijdrage leveren aan de competitie.

Meer informatie over groen in Zwolle is te vinden op de website www.groenzwolle.nl.