FNV

Chinese regering laat Xiao Yunliang vervroegd vrij

Het IVVV liet bij monde van Guy Rider weten blij te zijn met de vrijlating van Xiao, maar riep de autoriteiten op ook Yao vrij te laten en op te houden met de intimidatie van Xiao en zijn familie. Zijn huis wordt 24 uur per dag bewaakt door vier bewakers en twee politiewagens. Vrienden en familie die hem willen bezoeken, worden lastig gevallen met intimiderende vragen, waardoor sommigen van een bezoek afzien.

"Beide mannen verkeren in slechte gezondheid, omdat hen herhaaldelijk medische behandeling is ontzegd. Nadat Xiao's familie en vrienden dit lijden hebben moeten aanzien, is het onacceptabel dat zij nu nog steeds te maken hebben met treiterijen", aldus Rider. "Maar belangrijker is dat Xiao nog steeds medische hulp wordt ontzegd."

Xiao heeft tijdens zijn gevangenschap een aantal ziektes opgelopen, waaronder een gezwel op zijn nieren. Sinds zijn vrijlating lijdt hij onder ernstige slaapstoornissen en hoest hij veel. Dit zou het gevolg kunnen zijn van de tuberculose die hij in de gevangenis heeft opgedaan.

Xiao Yunliang was al gepensioneerd toen hij samen met Yao Fuxin in maart 2002 een grote demonstratie van werknemers van de Liaoyang Ferroalloy fabriek leidde. In totaal zeventienduizend werknemers, ook van vijf andere fabrieken in de provincie Liaoning, gaven gehoor aan de oproep om in een serie demonstraties te protesteren tegen corruptie in hun bedrijven. Dit was de oorzaak van het failliet van hun werkgevers, waardoor ze ook geen achterstallig loon meer betaald kregen.

Xiao werd stiekem opgepakt op 20 maart 2002 en beschuldigd van `illegale samenkomst en demonstratie'. Maar zelfs de lokale autoriteiten en de officiële staatsvakbond ACFTU bevestigden dat de werknemers slechts hun recht op vrijheid van organisatie en collectieve onderhandeling uitoefenden, zoals ook is vastgelegd in de ILO-conventies 87 en 98. Een gemeenteambtenaar had bovendien gezegd dat Xiao zich op geen enkele manier had schuldig gemaakt aan geweld tijdens de demonstratie.

Het is nog onduidelijk of Yao Fuxin vervroegd zal worden vrijgelaten. Ook hij lijdt onder verschillende ziektes die hij in de gevangenis heeft opgelopen. Hij heeft een ernstige hartkwaal, waardoor hij enkele hartaanvallen heeft gehad.