Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 3 maart 2006, no. 59

Zeven kleine windturbines in de Duurzame Driehoek

Op vrijdag 24 februari hebben zeven eigenaren van hoge gebouwen in de Duurzame Driehoek een overeenkomst ondertekend voor het plaatsen van een kleine windturbine. Het betreft twee gebouwen in Eindhoven, Tilburg en Den Bosch en een gebouw in Boxtel.

Project
Dit project vormt een proeftuin voor kleine windturbines. Betrokken gemeenten willen graag ervaring opdoen, om zodoende de voorâs en tegenâs van kleine windturbines in de gebouwde omgeving goed af te kunnen wegen. Deelnemers krijgen daarom 5000 euro subsidie op voorwaarde dat zij een turbine plaatsen en deelnemen aan een afsluitend symposium, waarbij de opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld met andere partijen binnen de Duurzame Driehoek.

Kleine windturbines
Kleine windturbines zijn ontworpen voor de gebouwde omgeving, en wekken duurzame energie op voor huishoudens of bedrijven zonder transportverliezen. Ze vormen een aanvulling op de grote windturbines. Een kleine windturbine kost tussen 12.500 en 18.000 euro en levert ca. 5000 kWh per jaar (ongeveer gelijk aan het elektriciteitsverbruik van
1 : huishoudens). De kleine windturbines hebben een levensduur van 15 jaar en verdienen zichzelf in 8-10 jaar terug.

Ondertekenaars

Plaatsing windturbine bij Ondertekenaar
Woonbedrijf Eindhoven De heer M. Eggermont, directeur TD gebouw gemeente Eindhoven Mevrouw J. Kuppens, wethouder TWG gebouw Piushaven Tilburg De heer W. Kersten St. Joseph, Boxtel De heer J. v.d. Kerkhof, manager Lomed, âs-Hertogenbosch De heer R. de Loos, directeur

Namens de Duurzame Driehoek De heer G. van den Oetelaar, bestuurslid. Verhinderd (ondertekening vindt later plaats)
Stadskantoor gemeente Tilburg De heer L. Visschers, wethouder SWH, âs-Hertogenbosch De heer B. Maassen, directeur

Duurzame Driehoek
De Duurzame Driehoek is een samenwerkingsverband van 11 gemeenten binnen de driehoek Den Bosch â Tilburg â Eindhoven die samen projecten willen uitvoeren, waarbij duurzaamheid centraal staat. Op 26 november 2003 is door de 11 gemeenten gelegen in de âDuurzame Driehoekâ en de provincie Noord-Brabant een convenant getekend. Hieruit zijn 20 projecten voortgekomen, waaronder het project kleine windturbines.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven