Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 3 maart 2006

Loket transportcriminaliteit gaat online

Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert vandaag lokettransportcriminaliteit@tln.nl. Na de oprichting van het Loket Transportcriminaliteit vorig jaar, is nu ook de mede door TLN ontwikkelde software Facts gereed waarmee het loket optimaal kan functioneren. Met dit registratiesysteem kan het Openbaar Ministerie gerichter en sneller zaken bij de opsporingsdiensten onder de aandacht brengen en vooral houden. Ook voor de transportondernemer zelf betekent dit systeem een vereenvoudiging en versnelling om zaken in te dienen bij het Loket. Het enige dat niet makkelijker gemaakt kan worden is het aangifte doen bij de politie, dat moet de ondernemer nog wel blijven doen.

Per 1 augustus 2005 is bij het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) een vast aanspreekpunt ingericht voor de transport- en logistieke sector. Deze lang gewenste samenwerking heeft tot doel diverse vormen van criminaliteit in de transport- en logistieke sector terug te dringen. De schade bedraagt nu honderden miljoenen euro s en dat kost een ondernemer zo n 6% van de winst. Het loket zorgt ervoor dat ondernemers kunnen rekenen op optimale aandacht en medewerking van zowel Openbaar Ministerie als de opsporingsdiensten bij de opsporing en vervolging.

Met het nieuwe digitale registratiesysteem wordt het mogelijk om gerichter trends te identificeren, om prioriteit aan te brengen in onderzoeken door de opsporingsdiensten en het leidt tot betere communicatie over strafzaken. Meldingen lopen via de ledensite van TLN. Op grond daarvan kan TLN met behulp van de software analyses maken en waarschuwingen uitsturen naar transportondernemers.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115.