Aangifte doen loont

Meer huiselijk geweldszaken opgelost

Politie Hollands Midden, 03-03-2006 o In aansluiting op het landelijke persbericht waarbij het beeld wordt gegeven dat er meer dan voorheen aangiften wordt gedaan van huiselijk geweld maakt Politie Hollands Midden bekend dat deze trend ook in deze politieregio zichtbaar is. In 2005 zijn meer huiselijk geweldszaken opgelost dan in 2004. Dit terwijl het aantal van alle bij de politie bekend geworden geweldsincidenten is afgenomen. De stijging van het aantal opgeloste huiselijk geweldszaken is mede het gevolg van het feit dat slachtoffers steeds vaker aangifte doen. Toch is het aantal huiselijk geweldszaken dat bij de politie bekend is het topje van de ijsberg. De politie doet daarom een beroep op iedereen die kennis draagt van huiselijk geweld om iets te doen, te beginnen bij hulpverleners.

Onder huiselijk geweld wordt verstaan elke vorm van lichamelijk, psychisch of seksueel geweld binnen relaties. Het gaat hierbij dus om mishandeling van de partner, maar ook om kindermishandeling en seksuele delicten. Zaken als stalking worden eveneens tot huiselijk geweld gerekend, als het plaatsvindt binnen de relatie door bijvoorbeeld familieleden of (ex-) partners.

Verhoogde aangiftebereidheid van huiselijk geweld

Opvallend is dat het aantal bij de politie bekend geworden zaken van huiselijk geweld stijgt. In 2005 heeft Politie Hollands Midden samen met haar partners veel energie gestoken om slachtoffers te bewegen wél aangifte te doen. Dit heeft in 2005 geleid tot een stijging van het aantal aangiften en incidentmeldingen van situaties van huiselijk geweld. Het streven van de politie en haar partners om huiselijk geweld achter de voordeur vandaan te halen lijkt dan meer succes te hebben. Toch kan en moet het nog beter.

Politie doet beroep op hulpverleners

Er valt nog veel te bereiken omdat we weten (door onderzoek aangetoond) dat hulpverleners in gevallen van huiselijk geweld, om allerlei redenen, lang niet altijd melding of aangifte bij politie doen. Huiselijk geweld leidt in een groot aantal gevallen tot dramatische gevolgen. Veel levensdelicten (moord, doodslag) blijken zich af te spelen in de sfeer van relaties. Jaarlijks komen in Nederland rond de 50 kinderen om als gevolg van kindermishandeling.

Omdat huiselijk geweld zeer schadelijk is voor alle betrokkenen moet iedereen die kennis draagt van huiselijk geweld iets doen. Daarbij doet Politie Hollands Midden een beroep op de zorgverleners. Een melding of aangifte helpt, want niet alleen treedt de politie op tegen de dader, maar ook wordt hulp op gang gebracht voor het slachtoffer, eventueel in het gezin aanwezige kinderen én de dader. Er wordt vaak verwezen naar medisch beroepsgeheim. Toch kan hier in noodsituaties van worden afgeweken, gelet op de zeer ongezonde en soms gevaarlijke situaties waarin slachtoffers of kinderen zich bevinden. Het geweld móet stoppen!

Samen op weg naar veiliger samenleving

De politie investeert veel in de samenwerking met partners en burgers om huiselijk geweld tegen te gaan. Deze gezamenlijke aanpak moet er onder meer toe leiden dat het aantal mensen dat hiervan slachtoffer wordt verder afneemt. De politie doet er alles aan om elke aangifte van een geweldsmisdrijf in het algemeen en van huiselijk geweld in het bijzonder zo snel mogelijk op te lossen. Zij geeft aan het terugdringen en oplossen van geweldszaken al jaren de hoogste prioriteit. Begin 2006 is Politie Hollands Midden gestart met een programma van verdergaande deskundigheidsbevordering en kennisontwikkeling van agenten. Agenten worden aan de hand van nagespeelde praktijksituaties verder getraind in het herkennen van situaties van huiselijk geweld en hoe daarin te handelen. Geweld is immers een van de meest ingrijpende vormen van onveiligheid in onze samenleving.

--- einde bericht ---