Gemeente Amerongen


Profielschets nieuwe burgemeester is vastgesteld

Voordat donderdagavond de vergadering begon waarin de profielschets van de nieuwe burgemeester aan de orde kwam, maakte Leo van Oostrom gebruik van het inspreekrecht. Als voorzitter van de Ondernemerskoepel Heuvelrug (OKH) merkte Van Oostrom op dat de nieuwe burgemeester er een moet worden die ook weer weggaat. ,,Niet vanwege zijn leeftijd of omdat hij slecht functioneert, maar de gemeente heeft behoefte aan een burgemeester die aan een nieuwe organisatie gaat bouwen. Als hij denkt dat zijn taak is volbracht, moet hij niet blijven zitten, maar moet hij weer verder gaan." Van Oostrom gaf aan dat er voor de nieuwe burgemeester een mooie uitdaging ligt. ,,Voor ons als OKH is het van belang dat we zeven vitale kernen overhouden met een eigen identiteit. Daarnaast heeft het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een belangrijke economische opdracht; het is de drijvende kracht waarin gewerkt moet kunnen worden. Ook op het gebied van de recreatie en toerisme ligt er een belangrijke taak. Er liggen kansen voor ondernemend Heuvelrug." Tot slot merkte Van Oostrom op dat de nieuwe burgemeester ook op het gebied van het Openbaar Bestuur een zware opdracht wacht ,,Hij moet uit de vijf voormalige gemeenten een eenheid smeden, niet alleen tussen de bevolking maar ook tussen alle organisaties."

Profielschets/Selectieprocedure
De profielschets waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen is donderdagavond door de gemeenteraad vastgesteld. Duidelijk is dat er wordt gezocht naar het 'schaap met de vijf poten', iemand die boven de partijen staat maar daarnaast ook als voorzitter van het college en de gemeenteraad functioneert. De nieuwe burgemeester is niet alleen een 'bouwer', maar ook een 'doener'. Het liefst wordt gezocht naar een kandidaat die de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet als eindstation beschouwt.
De procedure om tot een opvolger van de huidige burgemeester R.G. Boekhoven te komen, is inmiddels in gang gezet. Als de selectieprocedure goed verloopt, kan medio juli de naam van de nieuwe man of vrouw bekend zijn.