Vereniging Nederlandse Gemeenten

lucht in 2010 schoner dan verwacht

Er zijn sterke aanwijzingen dat de huidige fijnstofconcentratie in Nederland 10-15% lager is dan eerder werd aangenomen. Dit concludeert het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een rapport over nieuwe inzichten in de omvang van de fijnstofproblematiek. Mede doordat de emissies verder dalen, halveert het aantal knelpunten waar in 2010 de Europese norm nog wordt overschreden ten opzichte van de eerdere inzichten. Extra inzet van nationaal en Europees beleid blijft nodig om te voldoen aan de normen.

Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) brengt jaarlijks op basis van berekening en metingen de actuele en toekomstige concentratieniveaus van fijn stof in kaart. De fijnstofmetingen van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit -dat wordt beheerd door het RIVM- vertonen de afgelopen twee jaren in de landelijke omgeving een relatief sterke concentratiedaling van circa 15%. De oorzaak van deze daling is nog niet met zekerheid vastgesteld. Wel is duidelijk dat de daling niet volledig kan worden verklaard uit de verandering in weersomstandigheden of de verandering van de emissie van fijn stof in binnen- of buitenland.
Volgens het MNP loopt het aantal knelpunten het sterkst terug in het landelijk gebied in zuidelijk Nederland en met name Noord-Brabant. In 2010 liggen de resterende knelpunten vooral in de grote steden in de Randstad en zuidelijk Nederland, en langs een aantal drukke snelwegen. Het MNP concludeert tevens dat het fijnstof probleem kan worden opgelost in 2015 met extra inzet van lokaal, nationaal en europees beleid.

De VNG ondersteunt dit. In het bestuurlijk overleg van 21 februari heeft de VNG nogmaals aan de bewindslieden aangegeven dat er een nationale aanpak moet komen. De maatregelen van alle overheden moeten gebundeld worden in een nationaal plan. Vervolgens moet de nieuwe wet mogelijk maken dat de ruimte, die ontstaat met deze maatregelen ingezet kan worden voor nieuwe ontwikkeling. Deze aanpak blijft nodig, want herstructurering van steden kan niet wachten tot 2015. Gemeenten werken hard aan een schone lucht. Uit eigen onderzoek van de VNG blijkt dat ruim 90 gemeenten plannen of maatregelen in voorbereiding hebben om voor 9 miljoen Nederlanders, die in de (binnen)steden wonen de lucht schoner te maken. Gemeenten investeren in schone bussen, schoon eigen wagenpark, actief fietsbeleid. Een nieuw instrument de milieuzonering- wordt op dit moment ontwikkeld door gemeenten. en miliezonering. Op 21 maart willen gemeenten afspraken maken over een eenduidige aanpak en uitvoering van een milieuzone om de vervoerssector niet te confronteren met een woud aan uitvoeringsregels waarop lastig of niet geanticipeerd kan worden door de sector en die moeilijk handhaafbaar.

Een samenvatting van de resultaten en de belangrijkste oorzaken van de verschillen ten opzichte van de eerdere inzichten zijn beschreven in een korte MNP-rapportage die vandaag via de website (www.mnp.nl) is gepubliceerd.