Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland * District IJsselstreek

P E R S B E R I C H T

Politie pakt fietsdiefstallen in Warnsveld aan

Samenwerking met Fietsersbond, Stadswachten en fietshandelaren met diefstallen terugdringen.

De politie gaat woensdag 8 maart in Warsnveld aandacht besteden aan fietsdiefstal. In samenwerking met de Stadswachten van de gemeente Zutphen, de Nederlandse Fietsersbond en de plaatselijke fietshandelaren wordt die dag op verschillende manieren aandacht besteed aan dit onderwerp.

Zo wordt een voorlichtingskraam ingericht op de Dreiumme in het centrum van Warnsveld. Naast voorlichting over preventie van fietsdiefstal is er ook gelegenheid om de fiets te laten graveren. Verder worden in en rond Warnsveld controles op gestolen fietsen gehouden en worden aangetroffen fietswrakken afgevoerd. Ook zullen leden van het mountainbiketeam van de politie controles uitvoeren in de woonwijken.

In het district IJsselstreek werd vorig jaar zo'n 1000 keer aangifte gedaan van diefstal van een fiets. Het aantal aangiftes is de laatste jaren toegenomen. Daarom is fietsdiefstal één van de speerpunten. Tijdens de voorlichting wil de politie wijzen op preventie, maar ook op het belang van aangifte doen. Het komt voor dat de politie bij helers fietsen aantreft die kennelijk van diefstal afkomstig zijn. Maar omdat er geen aangifte is gedaan kan de politie de heler niet aanpakken, want het bewijs van de diefstal is niet te leveren. Dat kan alleen met behulp van een aangifte.

Tweede aandachtspunt tijdens de actie van 8 maart is het registreren van de kenmerken van de fiets. Unieke kenmerken zijn erg belangrijk om te vermelden bij de aangifte, zoals het framenummer. De stadswachten kunnen bij hun controles in Warnsveld, bijvoorbeeld bij de bushalte, heel eenvoudig het framenummer van een fiets in hun handcomputer invoeren en ter plekke zien of de fiets als gestolen geregistreerd staat.

Een ander uniek kenmerk is de postcode. Tijdens de actie op 8 maart is er ook gelegenheid om de fiets te laten graveren in de voorlichtingsstand. Door het aanbrengen van de eigen postcode is de kans dat de fiets na diefstal bij de eigenaar terug wordt gebracht vele malen groter. Uiteraard is een goed slot op de fiets van groot belang. Daarom is voor deze dag een afspraak gemaakt met de plaatselijke fietshandelaren in Warnsveld: Geert Baas Fietsen en Fietshandel Jan Timmerman. Eigenaren van een fiets kunnen hier in het kader van deze actie een goedgekeurd slot aanschaffen met korting. Dat kan alleen op vertoon van een bon die in de voorlichtingskraam af te halen is.

De voorlichtingskraam staat op de Dreiumme van 10.00 tot 16.00 uur. In die tijd is er ook gelegenheid om de fiets te laten graveren.

Einde persbericht

Nadere informatie: Bureau Communicatie Brandt Keegstra, 055- 5448 2050

---- --