Provincie Noord-Holland

3-3-2006

Onderwerp

Landbouwbedrijven springen slim in op vraag van de markt

I. Kooiker

Noord-Hollandse boerenbedrijven richten zich steeds vaker op andere takken van sport dan alleen de landbouw, zo bleek tijdens het werkbezoek van gedeputeerde Hans Schipper op 2 maart. Schipper bezocht in Monnickendam een melkveehouderij die binnenkort onderdak biedt aan toeristen en in Amsterdam een biologisch melkveebedrijf waar mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking werken. 'Deze landbouwbedrijven springen op een slimme manier in op de vraag van de markt. Verbreding van de landbouwactiviteiten kan de positie van agrariërs versterken en verdient navolging', aldus een enthousiaste Schipper.

werkbezoek

Agrotoerisme

Voor de 50 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 25 schapen op melkveehouderij De Overleekhoeve van de familie Sant zal het wennen worden; binnenkort zullen zij de boerderij delen met 24 toeristen. Via een soort sky box zullen de koeien dag en nacht te bewonderen zijn voor gasten. Momenteel wordt een deel van de boerderij verbouwd tot Hotel de Boerenkamer. Dit is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie. In samenwerking met de agrarische natuurvereniging worden er rondleidingen voor groepen georganiseerd en kan er deze zomer elektrisch worden gevaren in de natuurgebieden die achter de boerderij liggen. In juni opent de familie Sant de deuren voor de eerste gasten. De officiële opening vindt waarschijnlijk eind mei plaats. Hans Schipper: Hoewel het plattelandstoerisme in de kinderschoenen staat durf ik te stellen dat het Noord-Hollandse platteland volop perspectieven biedt voor toerisme en recreatie. Er zit groei in deze sector, zowel in aanbod als vraag.

Zorgboerderij

Biologisch melkveebedrijf Ons Verlangen heeft 70 melkkoeien, 50 stuks jongvee en 120 fokschapen. In 2005 is het bedrijf als zorgboerderij gestart. Onder begeleiding van sociaal pedagogische hulpverleners werken er op de boerderij mensen met een beperking, psychische problemen, dementerende ouderen en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De zorgboerderij levert zorg op maat. Dat betekent voor sommige cliënten alleen een prettig verblijf overdag. Voor anderen is het werken op de boerderij een stimulans om (weer) maatschappelijk actief te worden en zelfvertrouwen en plezier te krijgen. De in Purmerend gevestigde Stichting Landzijde is de overkoepelende organisatie die de afstemming tussen vraag en aanbod op het gebied van landbouw en zorg organiseert. Onder de hoede van Stichting Landzijde wordt een kenniscentrum voor landbouw en zorg op de rails gezet. De provincie heeft hiervoor de komende twee jaar 270.000 uitgetrokken. Inmiddels verlenen al ruim 50 boeren en tuinders in Noord-Holland, naast hun gewone werk, zorg. Meer dan 150 cliënten maken meerdere dagdelen gebruik van landbouw en zorg.

Het is fantastisch om te zien hoe deze agrarische bedrijven zich hebben verbreed op het gebied van toerisme en welzijn. Ik ondersteun deze goede initiatieven van harte, zo besloot gedeputeerde Schipper zijn werkbezoek.