Gemeente Wageningen

Twee ecopassages aangelegd in Wageningen

Op 27 februari 2006 heeft wethouder Eweg twee ecopassages geopend. De tunnels zijn aangelegd door de Veerweg aan de voet van de Westbergweg en zijn vooral bedoeld voor ringslangen en padden, op hun weg naar de uiterwaarden. De tunnels lopen vanaf het voetpad langs de bergrand naar de uiterwaarden in een buis van 50 cm doorsnee met een rooster erboven.

De ecopassages zijn aangelegd in het kader van de Reconstructie Gelderse Vallei/Utrecht-oost. De Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei is opdrachtgever en kan het project realiseren dankzij financiële steun van de provincie, het Rijk en de EU. In de Gelderse Vallei worden nog 9 andere ecopassages aangelegd meestal voor zoogdieren. Tunnels voor slangen en padden zijn vrij uniek. Samen met de begeleiders van de paddentrek langs de westelijke Veerweg zal vanaf maart worden bijgehouden hoeveel dieren en van welke soort van de tunnels gebruik maken.

Slangen, salamanders en padden overwinteren op de hoger gelegen hellingen van de bergrand. Nadat deze dieren uit hun winterslaap zijn ontwaakt, trekken zij naar de uiterwaarden. Ze worden door een betonnen scherm langs het voetpad naar de tunnels geleid om naar de uiterwaarden te komen. Daar zoeken zij een poel of sloot of broedhoop op om hun eieren te leggen. Wanneer de dieren weer naar de berg terug willen, worden zij door kunststof schermen langs het hekwerk in de uiterwaarden naar de tunnels geleid.