NU'91

Dokters zaaien angst!
3-3-2006
NU91 de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden is woedend over het commentaar van (huis)artsen op het vakblad Huisarts en Wetenschap gepubliceerde onderzoek naar de zorg voor diabetespatiënten.

Met de stelling het is wachten tot het een keer misgaat proberen huisartsen en specialisten de besluitvorming rond de nieuwe geneesmiddelenwet te beïnvloeden. Door het creëren van angst trachten huisartsen en specialisten hun positie als machthebbers in de gezondheidszorg veilig te stellen.

In zijn toelichting op het in het vakblad Huisarts en Wetenschap gepubliceerde onderzoek veegt onderzoeker Houweling voor het gemak praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten op één hoop. Voor het gemak vergeet Houweling even dat verpleegkundigen die medicatie voorschrijven of bijstellen daartoe speciaal zijn opgeleid. Net zoals de (huis)arts valt deze verpleegkundige onder artikel 3 van de wet BIG. De verpleegkundige is bevoegd, dus bekwaam.

Taakverschuiving, het overnemen van taken van (huis)artsen door andere professionals in de gezondheidszorg is een goede ontwikkeling. Dat vinden niet alleen de verpleegkundigen zelf. Zij worden hierin gesteund door de Raad voor Volksgezondheid en Zorg en door minister Hoogervorst (ZN journaal, 12 januari 2006).

In voorgaande jaren, toen er een tekort aan artsen leek te bestaan, omarmden (huis)artsen deze herschikking van taken. Nu dat tekort is opgelost proberen (huis)artsen krampachtig hun domein terug te veroveren door het zaaien van angst en door verpleegkundigen in een kwaad daglicht te stellen.

NU91 vindt het een schande dat Houweling insinueert dat verpleegkundigen zich laten beïnvloeden door de farmaceutische industrie. Verpleegkundigen zijn heel goed in staat om wetenschappelijke literatuur te lezen en kritisch te kijken naar de farmaceutische industrie. Het zijn juist de artsen die zich de laatste jaren hebben laten verwennen door de farmaceutische industrie in ruil voor het voorschrijven van onnodig dure medicijnen. Hiermee hebben zij de kosten van de gezondheidszorg in Nederland op onverantwoorde wijze opgejaagd.

NU91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden pleit al jaren voor een aanpassing van de wet BIG aan de beroepspraktijk. Goed opgeleide verpleegkundigen schrijven al lang op vele poliklinieken en in huisartsenpraktijken medicijnen voor. Het is de hoogste tijd dat de wet BIG deze praktijk legitimeert.

NU91 hoopt dat de Tweede Kamer zich op 9 maart niet laat meeslepen door de bangmakerij van de (huis)artsen en verpleegkundige opneemt in de nieuwe geneesmiddelenwet.