Gemeente Harderwijk


Plan voor meer woningen in Hierden

Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan met een schetsplan voor de ontwikkeling van circa 84 woningen op de woningbouwlocatie aan de Hoge Varenweg in Hierden-dorp. Het college komt hiermee tegemoet aan een wens vanuit Hierden om meer te mogen bouwen dan de ongeveer 40 woningen waarvan tot nu toe sprake was.

Met het bouwplan voor de ruim 80 woningen wil de gemeente een kans creëren voor de lokale gemeenschap. Wel dient het plan te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de nadruk liggen op betaalbare (starters)woningen, zowel in de huur- als de koopsector.

Basis voor de verdeling tussen goedkope en duurdere huur- en koopwoningen zijn de huidige woonvisie en de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en Omnia Wonen. Hierin zijn afspraken gemaakt over onder ander het percentage goedkope(re) huurwoningen dat gerealiseerd dient te worden.

Verder moet het plan passen bij de sfeer en het karakter van het dorp. Daarbij horen veel groen, ruimte voor bomen en de voor Hierden kenmerkende weitjes. Ook voor de woonstraten wordt gedacht aan een inrichting die past bij het dorp, zoals trottoirs met klinkerverharding langs de bouwblokken.

Op dit moment wordt gewerkt aan het opstellen van de randvoorwaarden. Een aandachtspunt daarbij is het huidige bestemmingsplan. Onderzocht wordt of het realiseren van de ruim 80 woningen past in een uitwerkingsplan of dat aanpassing van het bestemmingsplan nodig is.

Details over de woningen en de toewijzing zijn nog niet bekend.