Gemeente Harderwijk


Laatste loodjes van oude gemeenteraad

De gemeenteraad heeft op 16 februari in zijn laatste vergadering in de huidige samenstelling nog weer veel besluiten genomen die van belang zijn voor de stad. De meest in het oog springende waren het Waterplan, de toekomst voor Park3 en de toekomst van het zwembad De Sypel. Aan de raadsvergadering ging een VIP-programma vooraf voor mensen die op 7 maart voor het eerst in Harderwijk mogen stemmen. Zij kregen uitleg over de gemeenteraad, een presentatie van de stemwijzer van Harderwijk en een verkiezingsmarkt.

In het vragenuurtje informeerde Harderwijk Anders of in het overleg tussen provincie en rijk over snelheidbeperking (80 km) op snelwegen nabij woongebieden ook de A28 ter hoogte van Harderwijk wordt opgenomen. Het college kon bevestigend antwoorden. Een mondelinge vraag namens de Stadspartij Harderwijk ging over de communicatie met de inwoners rond de voorgenomen renovatie en het rooien van het groen in het Slingerbos. De wethouder kon antwoorden dat aan de communicatie bij de aanpak van het groen, en in het Slingerbos in het bijzonder, wordt gewerkt.

De gemeenteraad stelde het Waterplan Harderwijk 2006-2009 vast. Dit plan is belangrijk voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Hierin staan namelijk de uitgangspunten voor de ontwikkeling van ons watersysteem in Harderwijk en omgeving.

Toekomst Park3
Wat betreft de toekomst van Park3 is besloten de welzijnsactiviteiten los te koppelen van het poppodium. Daarnaast heeft de raad het college van B&W opdracht gegeven om in mei met een uitgewerkt plan te komen, waarin ook de elementen uit het plan Operatie Centurion van Park3 zelf worden gewogen. Voor het poppodium/popactiviteiten wordt via een exploitant een beperkt budget beschikbaar gesteld. Via een amendement, ondersteund door PvdA, CDA, VVD, Stadspartij Harderwijk, Harderwijk Anders en Christenunie, dat uiteindelijk met 22 stemmen voor en 1 stem tegen is aangenomen is afgesproken dat deze exploitant niet persé een commerciële partij hoeft te zijn en dat deze zelf aanzienlijk eigen middelen meebrengt.

Zwembad De Sypel gemeentelijk Al lange tijd is over privatisering van het zwembad. De raad heeft nu besloten de exploitatie toch in handen van de gemeente te houden. Daarnaast heeft het college opdracht gekregen een aantal zaken nader uit te werken. Via een amendement, ondersteund door CDA, PvdA, Harderwijk Anders en Stadspartij, is hieraan de termijn van 1 mei 2006 gekoppeld. Het college moet in december met een tussenrapportage te komen, waarbij ook zichtbaar is dat het exploitatietekort daadwerkelijk is verminderd.

Verder besloot de gemeenteraad tot: - een beleid voor de medewerking aan verzoeken voor rechtstreeks beroep;
- budget voor lespakket en meubilair voor de basisschool Al-Islaah; - wijzigingen in parkeer- en de afvalstoffenverordening en de verordening op houtopstanden; - vaststelling van subsidiebedragen in de verordening Stads- en Dorpsvernieuwing,
- doorzending van het verzoek voor planschadevergoeding voor Schaepmanlaan 3 naar een schadebeoordelingscommissie.