Stichting Wakker Dier

PVE STUURT GEZONDSHEIDSDIENST AF OP VARKENSVOORMAN EN EIGEN BESTUURSLID Persbericht - 03 maart 2006

De PVE heeft opdracht gegeven aan de Gezondheidsdienst om onderzoek te starten naar de vaccinatieweigering van de voorzitter van de Vakbond Varkenshouders (NVV) Willie van Gemert. Zonder expliciete persoonsduiding deelde PVE dit mee aan Wakker Dier in reactie op de aangifte die Wakker Dier eerder deed tegen de heer Van Gemert bij de PVE. De zaak ligt zeer gevoelig omdat Van Gemert tevens als afgevaardigde van de NVV in het bestuur zit van de PVE en al maanden een fel conflict heeft met andere bestuursleden. Begin februari gaf Van Gemert in de media te kennen dat hij samen met andere varkenshouders uit protest is gestopt met de verplichte vaccinatie tegen de ziekte van Aujeszky. Hiermee lokt hij als voorman welbewust extra overtredingen van de Aujeszkyverordening uit. Als varkens niet worden gevaccineerd tegen Aujeszky bestaat het risico op een nieuwe dierziekte-uitbraak. Hierbij kunnen dan wederom grote aantallen dieren ziek worden en worden afgemaakt, zoals eerder in 1997 (Varkenspest, 8.1 miljoen varkens), 2001 (MKZ, 280.000 runderen) en 2003 (Vogelpest, 30 miljoen kippen en ander pluimvee). De ziekte van Aujeszky is niet alleen voor varkens besmettelijk maar is voor bijvoorbeeld honden en katten dodelijk. Dat betekent dat er een ernstige dreiging uitgaat van een mogelijke Aujeszky-crisis voor de ruiming van particuliere huisdieren zoals honden en katten.

BRIEF PVE AAN WAKKER DIER

Wakker Dier deed 17 februari aangifte bij de PVE tegen dhr. Van Gemert nadat deze in de media had aangegeven te zijn gestopt met de verplichte vaccinatie.

De PVE vermijdt in haar brief aan Wakker Dier om Van Gemert met naam en toenaam te noemen maar de brief kan moeilijk anders geïnterpreteerd worden: `.. In dat verband is door individuele varkenshouders beweerd dat de verplichte enting nu al kan en zal worden nagelaten....Ten einde het toezicht op de naleving van de entverplichting met nog grotere voortvarendheid uit te oefenen heb ik voorts de GD verzocht de naleving van de entverplichting door individuele varkenshouders met voorrang te inventariseren. U zult begrijpen dat ik over individuele zaken hangende het onderzoek geen mededelingen kan doen.`

MEEST VARKENSDICHTE LAND TER WERELD

Het onverantwoorde protest van de NVV voorzitter volgt op een roep vanuit vooral exporterende varkensbedrijven om te stoppen met vaccineren tegen Aujeszky. Net als bij het non-vaccinatiebeleid bij vogelgriep spelen de exportbelangen een doorslaggevende rol. Door te stoppen met vaccineren hoopt men meer biggen aan landen te kunnen verkopen waar ook niet meer wordt gevaccineerd (`artikel 10 status'). Wakker Dier vindt dat er onverantwoorde risico's worden genomen bij een vaccinatiestop. Zeker in het meest varkensdichte land ter wereld is dit niet te tolereren, ook gezien vanuit de belangen van miljoenen honden- en kattenbezitters. Een kamermeerderheid heeft eerder haar bedenkingen geplaatst bij de vaccinatiestop. Wakker Dier vreest bij een crisis nieuwe ruimingen van dieren, waaronder vele huisdieren, als de beschermende vaccinatie wordt gestopt. Aujeszky veroorzaakt bij varkens koorts, braken, schuimbekken en stuiptrekkingen. Voor jonge biggen, katten en honden is het dodelijk.

GEVAAR NON-VACCINATIE

Sinds 1993 wordt in Nederland gevaccineerd tegen de ziekte van Aujeszky. De ziekte is hierdoor al zeker 5 jaar niet voorgekomen. Een nieuwe uitbraak is echter nog zeer reëel. Vooral omdat in buurland België de ziekte nog steeds niet is uitgebannen en Nederland bovendien één van de grootste vervoerders van varkens is van Europa, waardoor de ziekte gemakkelijk Nederland ingesleept kan worden. Eerder bleek uit promotie-onderzoek dat lege veewagens de grootste risicofactor waren bij de verspreiding van varkenspest. Het non vaccinatiebeleid uitbreiden met een nieuwe ziekte zou dan ook zeer onverantwoord zijn. Nu is vaccinatie nog verplicht tenzij ontheffing is verleend, zoals bij veel exporterende biggenbedrijven. Minister Veerman heeft, gesteund door een kamermeerderheid, aangegeven alleen aan de vaccinatiestop mee te willen werken als geen gezonde dieren worden geruimd. Wakker Dier heeft hierin weinig vertrouwen omdat eerder bij ziekteuitbraken zonder mededogen handelsbelangen voor dierenwelzijn werden gesteld. Terecht gaf Veerman al aan dat in het buitenland raar zal worden aangekeken tegen Nederland bij een invoering van non-vaccinatie voor Aujeszky omdat Veerman juist in Europees verband ervoor ijvert dat het non vaccinatiebeleid bij besmettelijke dierziektes wordt afgeschaft.