Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3-3-2006

De gemeente Delft voert haar wettelijke taken op het terrein van bouwen, ruimte en milieu goed uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie dat in oktober 2005 is uitgevoerd. De gemeente heeft de geconstateerde aandachtspunten opgenomen in een plan van aanpak. Volgend jaar controleert de inspectie de voortgang hiervan.

De actualisering van de bestemmingsplannen in Delft verloopt voorspoedig. Verder is de inhaalslag voor de afgifte van gebruiksvergunningen in 2006 afgerond. Een aandachtspunt is dat de periodieke controle van gebruiksvergunningen in 2005 niet bij alle bouwwerken heeft plaatsgevonden. Positief is dat de gemeente niet schroomt met het inzetten van bestuurlijke sancties als regels niet worden nageleefd. Tot slot baseert Delft haar milieutoezicht op een risico-analyse. Verbeterpunt hierbij is dat geen structureel toezicht plaatsvindt bij bedrijven met een laag risico.
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Delft haar wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen en de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Delft was in 2005 aan de beurt. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


* Rapport van de VROM-Inspectie naar de gemeente Delft: http://www.vrom.nl/docs/VI_Delft_2006.pdf (pdf, 271 KB)