Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 maart 2006

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over de toename van overgewicht bij kinderen


1. Bent u bekend met de uitkomsten van het onderzoek van TNO en het VUmc dat Nederlandse kinderen de afgelopen jaren beduidend dikker zijn geworden?


2. Wat is uw mening over het feit dat gemiddeld veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes te dik is?


3. Wat vindt u van de bevinding uit het onderzoek dat het aantal schoolkinderen met overgewicht sinds een onderzoek uit 1997 is verdubbeld en dat dit aantal steeds sneller toeneemt? Deelt u de zorgen dat deze kinderen een groter risico lopen op het krijgen van ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten? Zo ja, wat gaat doen om dit te voorkomen?


4. Wat vindt u van de aanbeveling van de onderzoekers dat voor meisjes en jongens een aparte aanpak zou moeten gelden? Bent u bereid om deze aanbeveling op te volgen?


5. Waarom is er geen uniforme registratie door de Jeugdgezondheidszorg om het effect van preventie en interventies in de aanpak van overgewicht te meten? Bent u voornemens om een dergelijke registratie in te stellen?


6. Welke verklaring geeft u voor het feit dat overgewicht steeds sneller toeneemt?
Hoe verhoudt de toename van overgewicht zich tot het feit dat overgewicht door u is benoemd als prioriteit voor de komende jaren?


7. Kunt u aangeven welke maatregelen u sinds het onderzoek uit 1997 heeft getroffen om beweging bij jonge kinderen te stimuleren en een gezonde voedselkeuze te bevorderen?


8. Deelt u de mening dat uw maatregelen niet afdoende zijn gebleken? Welke concrete maatregelen gaat u treffen om het probleem van overgewicht terug te dringen?


TNO rapport Prevalentie van overgewicht en obesitas bij
jeugdigen 4-15 jaar in de periode 2002-2004
Vierde landelijke groeistudie 1997

Preventienota langer gezond leven


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl