Ingezonden persbericht


Single voelt zich genegeerd in verkiezingen

NIJMEGEN 3 maart 2006: Op 7 maart gaat Nederland weer naar de stembus. Maar uit onderzoek onder de 70.000 abonnees van online singlesmagazine MVlife.nl blijkt dat singles niet met een vrolijk gevoel gaan stemmen. Alleenstaanden, toch goed voor 3,3 miljoen stemmen, voelen zich massaal genegeerd en straffen de gezinspolitiek van de Nederlandse politiek af. Vooral christelijke partijen kost dat stemmen.

Politiek genegeerd
Aan de politieke interesse van de single ligt het niet. Slechts 14% van de single mannen en 18% van de single vrouwen noemt zich een week voor verkiezingen een zwevende kiezer en dat is beduidend lager dan het landelijk gemiddelde. Maar als je hen op de man/vrouw af vraagt of zij vinden dat politieke partijen genoeg oor hebben voor de agenda van de alleenstaande, toch met 3,3 miljoen een grote en sterk groeiende groep in Nederland, dan luidt het antwoord overtuigend negatief. Maar liefst 38% van de mannelijke en 37% van de vrouwelijke alleenstaanden voelt zich simpelweg genegeerd, terwijl 22% van alle singles daarbovenop vindt dat het wel wat geĂŻnteresseerder mag. Slechts 1,5% van de singles vindt dat politieke partijen luisteren naar de problemen van singles.

Hoe stemmen singles?
Singles geven aan dat ze onevenredig veel belasting betalen en dat voorzieningen niet op hen toegesneden zijn. Ongeveer een derde van de singles acht het belangrijk dat alleenstaanden ook als zodanig in de politiek herkenbaar zijn en een even groot aantal vindt dat ook een argument om op een kandidaat te stemmen. Als dat wordt vertaald in concrete stembiljetten blijkt dat de christelijke partijen het slecht doen onder singles. Zij hebben niet veel op met de gezinspolitiek die met name het CDA uitdraagt, die in singlesverkiezingen dan ook maar op 4% van de mannelijke kiezers en 7% van de vrouwelijke kiezers kan rekenen.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -