Ingezonden persbericht


"Wettelijke kaders nodig bij voorschrijven medicijnen"

Er moeten wettelijke richtlijnen komen voor het voorschrijven van medicijnen door praktijkondersteuners in een huisartspraktijk. Dat vindt de Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV), de beroepsvereniging van diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Uit het artikel van Bas Houweling, H&W, maart 2005, blijkt dat de beroepsvereniging van diabetesverpleegkundigen zich niet voor niets zorgen maken over de kwaliteitsborging in de eerste lijn. Uiteraard met respect voor de huisartsenpraktijken, waar e.e.a. wel goed georganiseerd en gesuperviseerd is en waar men werkt volgens de Zorgstandaard van de Nederlandse Diabetes Federatie en de NHG-Standaard Diabetes Mellitus en met gekwalificeerde praktijkverpleegkundigen!

Uit het promotieonderzoek van Houweling (Taakdelegatie in de eerste- en tweedelijns diabeteszorg, december 2005) blijkt dat de verpleegkundige minstens even goede diabeteszorg levert als de arts en de patiënten zijn zelfs meer tevreden. Hieruit blijkt ook dat verpleegkundigen weldegelijk in staat zijn om medicatie voor te schrijven binnen geprotocolleerde zorg. Daarnaast zijn voorwaarden zoals een goede opleiding en na scholing een voorwaarde.

Medicatie voorschrijven lijkt een kunstje, dat iedereen kan leren, doch is o.i. alleen voorbehouden aan professionals, die voldoende kennis en vaardigheden hebben en kritisch genoeg zijn hun eigen hulpverlenersgedrag te beschouwen. Omdat de wetgeving achter de praktijksituatie aanloopt heeft de EADV al tijdig zijn maatregelen genomen en voor de diabetesverpleegkundige een kwaliteitssysteem gemaakt waarin de rollen en competenties van de betrokkenen duidelijk zijn vastgelegd.

Sterker nog: de EADV heeft behoefte aan het vastleggen van wettelijke richtlijnen en kaders, juist om ervoor te zorgen dat patiënten beschermd worden maar ook hulpverleners die, die onbewust of bewust onbekwaam zijn (!).

De EADV heeft dit hiaat in de wetgeving al diverse malen aangegeven aan de minister. Een persoonlijk aan hem gerichte videoboodschap door 1000 diabetesverpleegkundigen in september 2004 en recent tijdens het Quadriceps-symposium , 2 februari jl. in Zwolle is dit punt door de voorzitter van de EADV persoonlijk onder de aandacht van minister Hoogervorst gebracht. De bijval van de zaal, die voor ruim de helft gevuld was met praktijkondersteuners zegt voldoende! De minister wilde daar graag op door discussiëren, omdat er volgens hem nog veel praktijkzaken onvoldoende belicht zijn. Op het aanbod om met hem in gesprek te gaan is nog niets vernomen.

De EADV biedt juist daarom praktijkondersteuners die zich bezig houden met de diabeteszorg de mogelijkheid om gebruik te maken van de expertise van de vereniging als het gaat om het beschrijven van competenties op het gebied van de verpleegkundige diabeteszorg, accreditatie van scholing, en opname in het verenigingsregister als men op post hbo niveau gekwalificeerd is voor de diabeteszorg.

Het genoemde artikel is een effectief middel gebleken de boel eens flink "wakker te schudden". Als voorzitter van de EADV zou ik me dan ook graag deze discussie verder aangaan ten behoeve van het welzijn van de mensen met diabetes, de kwaliteit van de diabeteszorg en een goed werkklimaat voor professionele verpleegkundigen

Namens de leden van de EADV
Noya de Bonth-van Lier, voorzitter

Voor meer informatie

* EADV, mevrouw B.P. Bakker-Verschoor
postbus 3009, 3502 GA Utrecht
telefoon (030) 2918910, fax (030) 2918915
e-mail bakker@eadv.nl

********

Verzonden door

* Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl

---- --