Infectierisico personeel luchthaven verwaarloosbaar
03 maart 2006 - nieuwsbericht
Het bureau Risicobeoordeling van de VWA komt, na overleg met het Centraal Instituut voor DierziekteControle, tot de conclusie dat op de luchthavens het risico op infectie van personen door het AI-virus uit in beslag genomen levensmiddelen, verwaarloosbaar klein is.
Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting:
Charlotte Menten (070) 448 41 52 of charlotte.menten@vwa.nl
Meer informatie:
· · Advies inzake infectierisico door producten van dierlijke oorsprong op luchthavens (zie onderaan)
· · Dossier Vogelgriep
datum
22 februari 2006
ons kenmerk
VWA/CE/BW/2006/6925
pagina
1 \ 2
behandeld door
Drs. B.W. Ooms
telefoon
Advies van de Directeur Bureau Risicobeoordeling
Voedsel en Waren Autoriteit
Bureau Risicobeoordeling
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag
Postbus 19506
2500 CM Den Haag
Telefoon (070) 448 48 48
Fax (070) 448 47 47
www.vwa.nl
onderwerp
infectierisico door producten van dierlijke oorsprong op luchthavens
Samenvatting
De aangescherpte maatregelen op de Nederlandse luchthavens hebben geleid tot
bezorgdheid over een mogelijke besmetting van douane- of luchthavenpersoneel met
het Aviaire Influenza virus. Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA komt na overleg
met het Centraal Instituut voor DierziekteControle te Lelystad tot de conclusie dat in de
huidige situatie op de luchthavens het risico op infectie van personen door het AI-virus
verwaarloosbaar klein is. Wel blijft aandacht voor het op hygiënisch verantwoorde wijze
behandelen van in beslag genomen voedingsmiddelen van belang.
Aanleiding
In het kader van uitbraken van Aviaire Influenza H5N1 (AI) in Turkije, Roemenië en
enkele Europese landen zijn maatregelen op de Nederlandse luchthavens
aangescherpt, ter voorkoming van insleep van het AI-virus. Eén van de maatregelen is,
dat het passagiers uit genoemde landen niet wordt toegestaan om producten van
dierlijke oorsprong Nederland binnen te brengen. Deze producten moeten door de
reizigers worden gedeponeerd in hiervoor bestemde afvaltonnen. Bezorgdheid over een
mogelijke besmetting van douane- of luchthavenpersoneel met AI heeft geleid tot de
vraag van de VWA-directie Toezichtsbeleid & Communicatie of deze maatregel een
gezondheidsrisico vormt voor personen die in contact kunnen komen met de producten.
Huidige situatie
De afvaltonnen bevinden zich in de bagagehallen voor de douane controle, bij
kamertemperatuur. Er worden producten met en zonder verpakking in de tonnen
gedeponeerd, zoals boterhammen met beleg. De tonnen worden minimaal 1 maal per
dag geleegd waarna de inhoud voor destructie wordt afgevoerd. De tonnen worden
daarna gereinigd en ontsmet.
datum
22 februari 2006
ons kenmerk
VWA/CE/BW/2006/6925
pagina
2 \ 2
Risico-inschatting
Tot nu toe heeft alleen intensief contact met levend met AI-virus besmet pluimvee geleid
tot infectie van mensen. Als reizigers producten van dierlijke oorsprong bij zich hebben
zullen dit naar verwachting geen onbehandelde verse producten zijn, maar producten
die een bepaalde conserveringsbehandeling hebben ondergaan. Echter het is gebleken
dat het niet geheel valt uit te sluiten dat een enkele reiziger niet of onvoldoende
behandelde verse producten bij zich heeft. In het geval van pluimveevlees is een
contactbesm etting van mensen met ziekteverwekkende micro-organismen zoals het AIvirus
dan niet uit te sluiten.
Conclusie
Op basis van bovenstaande inschattingen, de gegeven omstandigheden en na overleg
met het Centraal Instituut voor DierziekteControle te Lelystad concludeert het Bureau
Risicobeoordeling van de VWA dat alleen in het uitzonderlijke geval dat een reiziger niet
of onvoldoende behandelde verse producten van dierlijke oorsprong bij zich heeft,
contactbesmetting met ziekteverwekkers van douane- en luchthavenpersoneel niet valt
uit te sluiten. Het risico op infectie en ziekte door het AI-virus wordt desondanks als
verwaarloosbaar klein geschat, omdat tot nu toe alleen intensief contact met levend
besmet pluimvee heeft geleid tot infectie van mensen.
Advies
Het risico op infectie door het AI-virus in de gegeven omstandigheden wordt
verwaarloosbaar klein geacht. Omdat in de containers groei van bacteriën kan optreden
blijft op hygiënisch verantwoorde wijze behandelen van in beslag genomen
voedingsmiddelen van belang.
Hoogachtend,
Voedsel en Waren Autoriteit
prof. dr. E.G. Schouten
Directeur Bureau Risicobeoordeling
Voedsel en Waren Autoriteit