Voedsel en Waren Autoriteit

Infectierisico personeel luchthaven verwaarloosbaar

03 maart 2006 - nieuwsbericht

Het bureau Risicobeoordeling van de VWA komt, na overleg met het Centraal Instituut voor DierziekteControle, tot de conclusie dat op de luchthavens het risico op infectie van personen door het AI-virus uit in beslag genomen levensmiddelen, verwaarloosbaar klein is. Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Charlotte Menten (070) 448 41 52 of charlotte.menten@vwa.nl Meer informatie:

· · Advies inzake infectierisico door producten van dierlijke oorsprong op luchthavens (zie onderaan)
· · Dossier Vogelgriep

datum
22 februari 2006
ons kenmerk
VWA/CE/BW/2006/6925
pagina

1 \ 2
behandeld door
Drs. B.W. Ooms
telefoon
Advies van de Directeur Bureau Risicobeoordeling
Voedsel en Waren Autoriteit
Bureau Risicobeoordeling
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag
Postbus 19506
2500 CM Den Haag
Telefoon (070) 448 48 48
Fax (070) 448 47 47
www.vwa.nl
onderwerp
infectierisico door producten van dierlijke oorsprong op luchthavens Samenvatting
De aangescherpte maatregelen op de Nederlandse luchthavens hebben geleid tot bezorgdheid over een mogelijke besmetting van douane- of luchthavenpersoneel met het Aviaire Influenza virus. Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA komt na overleg met het Centraal Instituut voor DierziekteControle te Lelystad tot de conclusie dat in de huidige situatie op de luchthavens het risico op infectie van personen door het AI-virus verwaarloosbaar klein is. Wel blijft aandacht voor het op hygiënisch verantwoorde wijze behandelen van in beslag genomen voedingsmiddelen van belang. Aanleiding
In het kader van uitbraken van Aviaire Influenza H5N1 (AI) in Turkije, Roemenië en enkele Europese landen zijn maatregelen op de Nederlandse luchthavens aangescherpt, ter voorkoming van insleep van het AI-virus. Eén van de maatregelen is, dat het passagiers uit genoemde landen niet wordt toegestaan om producten van dierlijke oorsprong Nederland binnen te brengen. Deze producten moeten door de reizigers worden gedeponeerd in hiervoor bestemde afvaltonnen. Bezorgdheid over een mogelijke besmetting van douane- of luchthavenpersoneel met AI heeft geleid tot de vraag van de VWA-directie Toezichtsbeleid & Communicatie of deze maatregel een gezondheidsrisico vormt voor personen die in contact kunnen komen met de producten. Huidige situatie
De afvaltonnen bevinden zich in de bagagehallen voor de douane controle, bij kamertemperatuur. Er worden producten met en zonder verpakking in de tonnen gedeponeerd, zoals boterhammen met beleg. De tonnen worden minimaal 1 maal per dag geleegd waarna de inhoud voor destructie wordt afgevoerd. De tonnen worden daarna gereinigd en ontsmet.
datum
22 februari 2006
ons kenmerk
VWA/CE/BW/2006/6925
pagina

2 \ 2
Risico-inschatting
Tot nu toe heeft alleen intensief contact met levend met AI-virus besmet pluimvee geleid tot infectie van mensen. Als reizigers producten van dierlijke oorsprong bij zich hebben zullen dit naar verwachting geen onbehandelde verse producten zijn, maar producten die een bepaalde conserveringsbehandeling hebben ondergaan. Echter het is gebleken dat het niet geheel valt uit te sluiten dat een enkele reiziger niet of onvoldoende behandelde verse producten bij zich heeft. In het geval van pluimveevlees is een contactbesm etting van mensen met ziekteverwekkende micro-organismen zoals het AIvirus dan niet uit te sluiten.
Conclusie
Op basis van bovenstaande inschattingen, de gegeven omstandigheden en na overleg met het Centraal Instituut voor DierziekteControle te Lelystad concludeert het Bureau Risicobeoordeling van de VWA dat alleen in het uitzonderlijke geval dat een reiziger niet of onvoldoende behandelde verse producten van dierlijke oorsprong bij zich heeft, contactbesmetting met ziekteverwekkers van douane- en luchthavenpersoneel niet valt uit te sluiten. Het risico op infectie en ziekte door het AI-virus wordt desondanks als verwaarloosbaar klein geschat, omdat tot nu toe alleen intensief contact met levend besmet pluimvee heeft geleid tot infectie van mensen. Advies
Het risico op infectie door het AI-virus in de gegeven omstandigheden wordt verwaarloosbaar klein geacht. Omdat in de containers groei van bacteriën kan optreden blijft op hygiënisch verantwoorde wijze behandelen van in beslag genomen voedingsmiddelen van belang.
Hoogachtend,
Voedsel en Waren Autoriteit
prof. dr. E.G. Schouten
Directeur Bureau Risicobeoordeling