Essent en ConocoPhillips in nieuwe fase LNG-project

Essent nv

http://www.essent.nl

Essent en ConocoPhillips in nieuwe fase project LNG-terminal Eemshaven

ARNHEM, 3 maart 2006 - Essent en ConocoPhillips (NYSE: COP) hebben de haalbaarheidsstudie afgerond voor de Liquefied Natural Gas (LNG)-terminal in de Groningse Eemshaven. De bedrijven hebben deze week de Startnotitie Milieu Effect Rapportage bij de Provincie Groningen ingediend. Daarmee is een officiële start gemaakt met het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Essent en ConocoPhillips werken nu gezamenlijk verder aan een gedetailleerde studie voor de terminal, die in 2010 in bedrijf kan zijn.

Als het project wordt goedgekeurd, zal de terminal voorzien in een aanlandingspunt voor zeeschepen, opslagfaciliteiten voor vloeibaar gas en units voor het weer omzetten van LNG in aardgas. De terminal betekent een uitbreiding van de importcapaciteit voor Nederland en de omgeving van ons land. De voorgenomen LNG-terminal zal bovendien de afhankelijkheid beperken van traditionele gas-import via pijpleidingen. Het LNG-project in Eemshaven sluit aan op het energiebeleid van de centrale overheid, dat additionele LNG-import ondersteunt.

De resultaten van de studie geven aan dat de realisatie van een LNG-terminal in Eemshaven technisch haalbaar is. Een nautische studie laat zien dat met het uitdiepen van de vaargeul in de (Wester-)Eems, de terminal in de Eemshaven goed en veilig bereikbaar is voor LNG-schepen. De Minister van Verkeer en Waterstaat en Groningen Seaports hebben toegezegd het noodzakelijke baggerwerk uit te voeren met inachtneming van de richtlijnen die gelden voor de ecologisch kwetsbare Waddenzee.

LNG is aardgas dat extreem is gekoeld (tot -161 Graden Celsius). Dit maakt het gas vloeibaar, waarmee het volume afneemt tot 1/600ste van de ruimte die nodig is voor een zelfde gewicht bij gewoon aardgas. Daardoor is LNG met zeeschepen rendabel te transporteren naar gebruiksmarkten om zo te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar schone brandstoffen.


---

Noot voor de redactie,