Gemeente Nijmegen

Brandweer beter voorbereid met uitgebreid geo-informatiesysteem

Brandweer Nijmegen, de brandweerkorpsen Haarlem en Velsen én Meldkamer Brandweer en Ambulance Hulpverleningsdienst Kennemerland kunnen dankzij een gezamenlijke subsidie hun Geo-informatiesysteem verder ontwikkelen. Daarmee krijgt de brandweer gedetailleerde informatie over panden waar hulp geboden moet worden. De korpsen ontvangen 240.000 euro van de stichting Ruimte voor Geo-Informatie (RGI).

In oktober startte Brandweer Nijmegen al een proef waarbij navigatieapparatuur gekoppeld werd aan veiligheidsinformatie over gebouwen en wijken in de stad. Deze Mobiele Data Terminal zorgt ervoor dat op de voertuigen die betrokken zijn bij een incident, de laatste informatie beschikbaar is over het object of gebied. Door de koppeling van al deze gegevens kan de brandweer doelmatiger en sneller optreden.

Met de subsidie van stichting RGI wordt het mogelijk om ook gegevens over bedrijven en personen uit de gemeentelijke basisadministraties toe te voegen aan de informatie op de voertuigen. Daarmee is voor de brandweer bijvoorbeeld direct zichtbaar hoeveel mensen zich in een bedrijfspand of verzorgingshuis kunnen bevinden.

Daarnaast kan waarschijnlijk ook de wens worden gerealiseerd om actuele 360 graden- of luchtfotos van het pand in het voertuig op te roepen. Al tijdens de uitruk kan de brandweer zich daardoor een beeld vormen van de situatie ter plaatse.

De stichting RGI, een samenwerkingsverband van de ministeries van VROM, LNV en V&W, hecht er belang aan dat alle gegevens waar de overheid redelijkerwijs over kan beschikken, toegankelijk is op de plaats van het incident. Daarom steunt de stichting dit initiatief van de korpsen en meldkamer. Daarnaast kreeg dit project de voorkeur boven andere projecten omdat het sterk gericht is op samenwerking aan een concrete oplossing met ketenpartners op het vlak van openbare orde en veiligheid.