Gemeente Tilburg

3-3-2006
Tilburg krijgt meer zeggenschap in jeugdzorg
Minister Donner bij convenantsondertekening op 3 maart

Tilburg krijgt als eerste gemeente in Nederland sturingsmacht over de jeugdzorg. ¿Echt geweldig want het heeft ons té lang aan slagkracht ontbroken,¿ aldus wethouder Jeugdbeleid, Jan Hamming. ¿Het mag niet, en nooit, zo zijn dat kinderen tussen de wal en het schip vallen omdat jeugdzorgpartijen onderling van visie verschillen.¿

In aanwezigheid van minister Donner van Justitie zetten de gemeente en een aantal uitvoerende Tilburgse partijen waaronder Kompaan, Bureau Jeugdzorg, Instituut Maatschappelijk Werk en de Raad voor de Kinderbescherming op vrijdag 3 maart 2006, tussen 15.30 en 17.00 uur, hun handtekening onder een speciale overeenkomst. De regeringscommissaris voor het jeugdbeleid, het landelijk gezicht van operatie Jong, Steven van Eijck, is eveneens bij de ondertekening aanwezig om het belang ervan te benadrukken.

De overeenkomst moet voorkomen dat kinderen tussen wal en schip vallen wanneer jeugdzorgpartijen van visie verschillen. Bij een ernstige crisis is passende plaatsing van een geïndiceerde jeugdige nu ook echt mogelijk. ¿En wij kunnen ook snelheid bieden.¿ Het college van Tilburg is namelijk bevoegd om binnen 24 uur oplossingen af te dwingen. Met een zogenaamde interventiemacht kan de door het college gemandateerde wethouder Jeugdbeleid bij ernstige, door partijen niet oplosbare, crisissen interveniëren. Verder kan diezelfde wethouder ook aanwijzingen geven aan jeugdzorginstanties om hun samenwerking te verbeteren.

Op haar beurt draagt de gemeente zelf zorg voor een zo optimaal mogelijk preventief jeugdbeleid. Dit om uiteraard problemen op voorhand tegen te gaan. De uitvoerende partijen verbeteren hun samenwerking en gaan een crisispreventie-overleg en een stedelijk crisisberaad vormen. Beide overleggen periodiek rapporteren aan de wethouder. Op basis van die rapportage heeft de wethouder jeugdzaken de bevoegdheid verbeteringen te initiëren, met de restrictie dat zij binnen de bestaande wet- en regelgeving vallen.

De overeenkomst heeft een voorlopige looptijd van twee jaar. ¿ Onze pilot is in mijn ogen een ontwikkelmodel dat voor meer gemeenten in Brabant en het land als model kan dienen en waarbij ook andere partijen gevraagd kan worden deel te nemen,¿ aldus Jan Hamming, wethouder Jeugdbeleid.
De gemeente Tilburg en de provincie zijn van plan om hun wederzijdse samenwerking in het kader van deze pilot de komende tijd verder uit te werken en aan het papier toe te vertrouwen.