Gemeente Tilburg

3-3-2006
Tilburg wil inburgeringscertificaat voor 800 oudkomers Verzoek om flexibele invulling regeling aan minister Verdonk

De gemeente Tilburg vindt het onredelijk dat een groep van 800 oudkomers niet in aanmerking komt voor een inburgeringscertificaat, terwijl zij hebben aangetoond de Nederlandse taal voldoende te beheersen.

Eind vorig jaar heeft de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk, de Regeling certificaat inburgering oudkomers gepubliceerd. Deze regeling voorziet in een certificaat voor oudkomers die een inburgeringsprogramma hebben afgerond. Dit certificaat zal vanaf 2007 in het nieuwe inburgeringsstelsel recht geven op vrijstelling van de inburgeringsplicht. Wethouder Gon Mevis (Sociale Zaken): ¿Het is goed dat er een vrijstellingsregeling is. Maar de voorwaarden zijn zodanig geformuleerd, dat een groep van 800 oudkomers die al is ingeburgerd, géén certificaat mag ontvangen. Dat willen we graag anders¿.

Taalniveau
Oudkomers hebben alleen recht op het inburgeringscertificaat als zij een individuele overeenkomst hebben gesloten met de gemeente en hun inburgeringsprogramma hebben afgesloten met een specifieke eindtoets, de NT2-Profieltoets. De Tilburgse oudkomers hebben echter een inburgeringsprogramma gevolgd op basis van
zogenoemde educatiemiddelen, waardoor zij geen overeenkomst met de gemeente hoefden te tekenen. Bovendien hebben zij meestal niet de Profieltoets maar de
NIVOR-toets als eindtoets afgelegd. Zij hebben hiermee echter wel bewezen zowel schriftelijk als mondeling het Nederlands als tweede taal voldoende te beheersen.

De gemeente heeft om die reden aan minister Verdonk toestemming gevraagd om de regeling ruimer toe te passen, waardoor de oudkomers die een inburgeringsprogramma hebben doorlopen en een verantwoorde eindtoets hebben afgelegd, in aanmerking komen voor een certificaat. ¿Deze handelswijze maakt het mogelijk meer doelgericht de toekomstige Wet Inburgering uit te voeren. Oudkomers die in het verleden hebben aangetoond op voldoende niveau Nederlands te beheersen krijgen immers een certificaat, waardoor ze ook niet meer gezien zullen worden als potentiële inburgeringsplichtigen. Hierdoor kan de gemeente zich sterker richten op de groepen die meer baat hebben bij inburgering¿, aldus Mevis.
De gemeente Tilburg heeft haar wensen en opvattingen besproken met een aantal andere grote gemeenten en ook de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten gevraagd dit verzoek te ondersteunen.