Gemeente Zaanstad

Startsein bouw nieuw stadhuis Zaanstad Afspraken en promotieactie realisatieovereenkomst met NS Vastgoed
02-03-2006

Vandaag ondertekenden NS Vastgoed directievoorzitter C.A.M. de Boo en wethouder N. Kroesen-Van Gelderen de realisatieovereenkomst (ROK) over het nieuwe stadhuis voor Zaanstad. Hiermee is de laatste formele handeling verricht en kunnen de werkzaamheden beginnen ter voorbereiding op de bouw. De bouw start dit jaar. Naar verwachting is het stadhuis in 2008 gereed.

Het ondertekenen van de realisatieovereenkomst markeert een belangrijk moment voor de ontwikkeling van het nieuwe Zaanse stadshart. Het nieuwe stadhuis met daaronder het busstation zal namelijk als een van de eerste Inverdan-onderdelen worden opgeleverd. Een van de belangrijkste onderdelen van de ROK is de planning. Daarbij is uitgegaan van realistische bouwperiodes en normale doorlooptijden van vergunningtrajecten. Dit leidt tot een oplevering in 2008. Aanpassingen in de planning zijn overigens altijd mogelijk. Hierover hebben de gemeente Zaanstad en NS Vastgoed afspraken gemaakt.

Erfpacht
De grond onder het stadhuis is van NS Vastgoed en wordt in eeuwigdurende erfpacht afgegeven aan de gemeente Zaanstad. De afspraken hierover vormen een bijlage bij de realisatieovereenkomst.

Andere projecten
Het nieuwe stadhuis van Zaanstad vormt géén eiland. Het heeft directe relaties met andere voorzieningen in de stationsomgeving. Denk daarbij aan het vergadercentrum, de bibliotheek, de fietsenstalling voor medewerkers van de gemeente, de overbouwing over het spoor, de overbouwing over de Provinciale weg, het Stadhuisplein tot het fietspad en het `Kiss 'n Ride-platform. Het is dan ook belangrijk dat de ontwikkeling van die projecten gelijke tred houdt met die van het stadhuis - opnieuw een onderwerp waarover NS Vastgoed en de gemeente Zaanstad onderling afspraken maken.

Promotieactie
Een van de traditionele werkzaamheden die ook vanuit het nieuwe stadhuis zullen worden uitgevoerd is het uitgeven van paspoorten. Met een knipoog naar die functie hebben Zaanse raadsleden en ambtenaren in het centrum van Zaandam `paspoortjes tot de stad' uitgereikt. In kort bestek staat in de boekjes wat NS Vastgoed en de gemeente Zaanstad voor ogen staat met de ontwikkeling van het stadhuis en het stationsgebied.

Bijgewerkt op 03-03-2006