Gemeente Rotterdam

Vragenhalfuur

De heer G.A. Dorsman (gelijknamige fractie) heeft vragen gesteld over de H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Het raadslid maakte zich zorgen over het feit dat illegalen, als gevolg van streng landelijk beleid, geen toegang hebben tot werk en medische zorg. Burgemeester Opstelten antwoordde dat op dit moment alleen vogels zijn geïnfecteerd in West-Europa. De overdracht van het virus op mensen komt zelden voor. Zowel nationaal als internationaal worden de ontwikkelingen nauwkeurig gevolgd. Illegalen lopen volgens de burgemeester niet meer of minder risico. In geval van een pandemie worden alle instellingen en geneeskundige hulpverleners geïnformeerd en geïnstrueerd.

De heer G.A. Dorsman stelde ook vragen over de verzakkingen in het gebied Vlek C1 Prinsenland. Eerder berichtte het college dat het herstel van de zettingsproblematiek wordt onderzocht. Het raadslid vroeg welke juridische stappen de gemeente tegen het vastgoedbedrijf heeft genomen.

Wethouder Van Sluis (o.a. Fysieke Infrastructuur) gaf aan dat er een kortgeding procedure is gestart. Er is nog geen bodemprocedure in gang gezet.

Het vastgoedbedrijf is inmiddels overgenomen door een ander bedrijf waarmee de gemeente in gesprek is.

De heer J.C. Siemons (gelijknamige fractie) stelde vragen naar aanleiding van de reorganisatie van de gemeentelijke basisadministratie. Een extern bureau kreeg de opdracht om de reorganisatie vorm te geven. Het raadslid wilde weten waarom voor het externe bureau is gekozen en of andere bedrijven zijn gevraagd om een offerte uit brengen.

Wethouder Janssens (o.a. Personeel en Organisatie) motiveerde waarom voor het externe bureau is gekozen. In de offerteprocedure zijn drie bureaus gevraagd een voorstel te doen. De wethouder benadrukte wat de opdracht precies inhoudt: het opzetten van een systeem voor de basisadministratie .

De heer J.C. Siemons (gelijknamige fractie) heeft ook vragen gesteld over de mogelijk culturele functie van lang leegstaande panden. Het college gaf een extern bureau de opdracht een onderzoek te doen naar het mogelijke gebruik van leegstaande panden. Het raadslid vroeg waarom het onderzoek niet door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) is uitgevoerd.

In overeenstemming met de commissie voor Cultuur en Sport is volgens wethouder Hulman besloten om leegstaande panden voor culturele doeleinden in te zetten. Begin vorig jaar is de opdracht hiertoe verstrekt. Het OBR heeft de opdracht aan het externe bureau verstrekt vanwege de specifieke expertise. Er zijn geen andere bedrijven gevraagd een offerte uit te brengen, omdat het om een kleine opdracht gaat.

De heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij) heeft vragen gesteld over de betrokkenheid van kleine fracties bij verkiezingsdebatten. Het raadslid constateerde dat de deelname van kleine fracties aan direct en indirect door het college georganiseerde debatten gering is. Hij concludeerde dat er sprake is van ondemocratische verkiezingsdebatten en uitsluiting van partijen.

De burgemeester antwoordde dat het college opdracht heeft gegeven voor de opkomstbevorderende campagne. Daarvoor is een werkgroep samengesteld die diverse activiteiten organiseert. Geen van de activiteiten die de vragensteller als voorbeeld noemt, zijn in dit verband door de gemeente georganiseerd, stelde hij.

Er is geen sprake van structureel uitsluiten van kleine fracties bij activiteiten van werkgroep. Dat in de media meer aandacht is voor een aantal partijen kan de gemeente niet voorkomen. Journalistieke vrijheid ligt hieraan ten grondslag.

Tweeminutendebat

Op verzoek van de fractie-Dorsman heeft de gemeenteraad een tweeminutendebat gehouden over detentiecentrum Rotterdam Merwehaven. Raadslid Dorsman is van mening dat gedetineerden worden opgehokt. De boten zouden niet geschikt zijn voor een langdurig verblijf. Met een motie riep de fractie het college op voor 1 mei 2006 het detentiecentrum Merwehaven Rotterdam buiten gebruik te stellen en niet in te stemmen met de hernieuwde ingebruikname, tot de verbeteringen zijn aangebracht. De motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de GroenLinks, Stadspartij, SP, fractie-dos Santos, fractie-Bourzik, fractie-Dorsman en enkele leden van de PvdA.

De burgemeester gaf in zijn reactie aan dat het college de motie niet kan uitvoeren, omdat het kabinet hiervoor verantwoordelijk is. In het detentiecentrum is geen sprake van een onaanvaardbare gevaarlijke situatie. De gevraagde bouwtechnische en brandpreventieve voorzieningen zijn gerealiseerd. Voor klachten van gedetineerden geldt de gebruikelijke procedure.

Eerste burgerinitiatief in de praktijk

De gemeenteraad heeft besloten het burgerinitiatief voor een protocol om overlast op het Schouwburgplein te voorkomen, uit te voeren. Daarmee brengt de raad het eerste burgerinitiatief in de praktijk. Het voorstel komt van de heren Rietbergen en Boon en mevrouw de Ouden. De heer Rietbergen hield een kort betoog namens de indieners. Hij is blij dat het initiatief wordt ingevoerd en riep alle Rotterdammers op hieraan gevolg te geven.

De indieners stellen maatregelen voor die de overlast op het plein moeten voorkomen. Het gaat om geluidsoverlast, afspraken over licht, het stellen van tijdslimieten voor manifestaties en evenementen en afspraken voor het veilig en schoon houden van het Schouwburgplein. Het college voert de maatregelen in en neemt deze standaard op in elke evenementenvergunning. Dit staat in een afsprakenbrief van de burgemeester. Alle aanvragen worden eerst voorgelegd aan de vereniging van bewoners Joost Banckertplaats. Het advies van de bewoners zal een belangrijke graadmeter moeten worden in het beoordelen van maatschappelijke acceptatie en mogelijke overbelasting van het Schouwburgplein. Eind 2006 wordt de uitvoering van de maatregelen met de bewonersorganisatie geëvalueerd. Volgens het college lag het opstellen van extra eisen voor evenementen op het Schouwburgplein wel in de planning, maar diende het burgerinitiatief als uitgangspunt.

Nota Buitenreclame vastgesteld

De gemeenteraad heeft de spelregels voor buitenreclame vastgesteld. De regels staan in de nota Buitenreclame in Rotterdam. In Rotterdam zijn er ongeveer 55.000 reclameobjecten in de openbare ruimte. De reclamedruk is in het centrum van de stad het grootst. Reden voor de gemeente Rotterdam voor een pro-actief reclamebeleid. Dit moet leiden tot eenvoudige regelgeving, verbetering van de kwaliteit van de openbare buitenruimte en hogere opbrengsten uit de reclame.

Een motie van de PvdA - om o.a. alle reclameuitingen op en om verkeerskruisingen te onderzoeken werd verworpen. Tegen de motie stemden Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, D66, ChristenUnie-SGP en fractie-Kok. Ook een tweede motie van de PvdA - om een overgangstermijn voor alle buitenreclame van twee jaar in te stellen haalde het niet. De fracties PvdA, GroenLinks, Stadspartij, SP, fractie-dos Santos, fractie-Siemons en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden voor.

Raadsdebat over Rotterdamse burgerschapscode

De raad heeft uitvoerig gedebatteerd over het voorstel van het college om een Rotterdamse burgerschapscode in te voeren. Met deze code worden de problemen in de stad geanalyseerd en normen vastgesteld om de problemen aan te pakken. De Rotterdamse burgerschapscode moet een beroep doen op alle burgers. Het geheel bestaat uit zeven regels: nemen van verantwoordelijkheid voor de stad en voor elkaar; gebruik van het Nederlands als gemeenschappelijke taal; afwijzen van radicalisering en extremisme; opvoeding van kinderen tot volwaardige burgers; gelijke behandeling van vrouwen en mannen met respect; gelijke behandeling van homoseksuelen en heteroseksuelen met respect; behandelen van gevolgen en niet-gelovigen met respect.

Code leidt tot veel discussie

Het CDA vond de term code te dwingend en diende een motie in. De Rotterdamse burgerschapscode moet worden veranderd in een maatschappelijk appèl, zowel in de titel als in de uitwerking. Deze motie werd aangenomen; tegen stemden Leefbaar Rotterdam en de VVD. Ook werd een motie van de PvdA aangenomen. Daarmee roept de raad het college op, om op basis van de gemaakte afspraken in de Islamdebatten alsnog een voorstel voor een burgerschapscharter aan de raad voor te leggen. Leefbaar Rotterdam, de VVD en fractie-Siemons stemden tegen de motie. De Rotterdamse burgerschapscode was genoeg aanleiding voor politieke discussie. De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam en de VVD prezen de code waarin normen en afspraken staan over hoe mensen met elkaar moeten omgaan in het maatschappelijke leven. De code moet beschouwd worden als een tussenstap naar een integratiebeleid.

Een aantal oppositiepartijen, SP, D66, fractie-dos Santos, fractie-Bourzik wezen de code van de hand. Het getuigt van geen respect voor de Rotterdammers, aldus een aantal partijen. Volgens de PvdA was er inhoudelijks niks mis met de burgerschapscode; het is belangrijk om afspraken met elkaar te maken. De fractie betreurde het dat het college de code zonder inspraak van de burgers heeft opgesteld.

Rotterdams Onderwijsbeleid

De raad heeft het uitvoeringsprogramma Rotterdams Onderwijsbeleid 2005 2010 vastgesteld. Een motie van de PvdA werd met algemene stemmen aangenomen. Rotterdamse scholen worden gevraagd wat ze nodig hebben om talentvolle leerlingen tot topprestaties te brengen. Op basis daarvan wordt een uitvoeringsplan voorgelegd aan de raad. Een tweede motie van de PvdA, om alle schoolteams te vragen wat zij nodig hebben om de gewenste resultaten te bereiken, werd verworpen. De PvdA, GroenLinks, SP, Stadspartij en fractie-dos Santos stemden voor.

Bestemmingsplan Nieuw-Crooswijk vastgesteld

De raad heeft na een intensief debat het bestemmingsplan Nieuw-Crooswijk vastgesteld. De fracties GroenLinks, SP, Stadspartij, fractie-van Heijgen, fractie-Bourzik, fractie-Dorsman en fractie-Siemons stemden tegen het bestemmingsplan.

De gemeenteraad riep het college op een onafhankelijke commissie nader onderzoek te laten doen naar de sociaal historische waarde van de Reserve Boezem III. Deze motie van de PvdA werd aangenomen, zonder steun van de fractie-van Heijgen en fractie-dos Santos.

Een amendement van de PvdA waarin wordt bepaald dat de raad toestemming moet geven voor de sloop van andere delen in het bestemmingsplan werd aangenomen. Het Klein trapezium en het Wandeloordgebied kunnen worden gesloopt. Tegen het amendement stemden de Stadspartij en de fracties Stadspartij, dos Santos, Bourzik, Van Heijgen en Siemons.

De raadsfracties waren opnieuw verdeeld over het bestemmingsplan. Vanuit de oppositie was veel kritiek op de herstructurering van de wijk. Het protest van bewoners die niet weg willen uit Nieuw-Crooswijk kon rekenen op steun van een aantal partijen. Het college garandeerde de raad dat de nodige flexibiliteit wordt gebracht in de nieuwbouw en de bestaande bouw.

De wijk tussen het Kralingse bos en de Rotte moet groen, veilig en kindvriendelijk worden.

De stadswijk krijgt middeldure en sociale woningen en ruimte voor bedrijven, winkels en andere voorzieningen. Van de 2100 woningen worden er 1800 gesloopt. Van de sociale woningen blijven er 272 staan, 428 worden teruggebouwd.

Eerder was raad al verdeeld

De raad discussieerde begin vorig jaar al over de geplande herstructurering. Fracties maakten zich zorgen over de zogenoemde terugkeergarantie. Met 33 stemmen voor en 7 tegen werd ingestemd met het masterplan. Daarbij werden twee moties aangenomen. Het college moet garant staan dat alle bewoners, die volgens het sociaal statuut daarvoor in aanmerking komen, terug kunnen keren naar de wijk. Ook moet het college serieus omgaan met de belangen van bewoners (PvdA en Leefbaar Rotterdam). Voor 1 mei 2005 diende betrokken partijen met een plan van aanpak te komen waarin duidelijke actiepunten staan om de leefbaarheid tijdens de herstructurering op peil te houden (PvdA, Leefbaar Rotterdam en D66).

Raad stemt in met gedeeltelijke privatisering Ahoy

De gemeenteraad heeft ingestemd met het besluit van het college om Ahoy Rotterdam N.V. gedeeltelijk te privatiseren. Het college kon rekenen op complimenten van de raad.

De exploitatie van Ahoy komt in private handen. De gebouwen blijven in handen van de gemeente Rotterdam. Voor de verbetering en uitbreiding van het Sportpaleis, wordt 42 miljoen uitgetrokken. Als voorwaarde voor de privatisering geldt dat de naam Ahoy verbonden blijft aan het vastgoed in Rotterdam. Ook moet het huidige gevarieerde aanbod op dezelfde plaats blijven, vanwege het maatschappelijke belang. Het personeel komt in dienst van de exploitatiemaatschappij. Het is de bedoeling dat de contracten voor 1 juli worden getekend.

En verder heeft de raad

* motie-Kneepkens (Stadspartij) voor een lijst met ten minste honderd creatieve Rotterdammers die voor eerbetoon in aanmerking komen;

* motie-Hulman (VVD) om roerende erfgoederen dezelfde monumentale status te geven als onroerende erfgoederen. De raad heeft de nota Mobiel Cultureel Erfgoed vastgesteld;

* motie-Van Houts (VVD) om voor kinderen die een achterstand hebben in begrijpend lezen een onderwijsprogramma buiten schooltijd te ontwikkelen;

* het bestemmingsplan Reijeroord vastgesteld;
* de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gewijzigd. Een amendement van de ChristenUnie-SGP werd aangenomen. Enkele leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen.

* de Rotterdamse aanpak van de luchtkwaliteit vastgesteld. Met een motie van de PvdA verzocht de raad het college om als norm te stellen dat walstroomvoorzieningen in bewoonde gebieden ook daadwerkelijk gebruikt moeten worden. Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Een motie van GroenLinks om per 1 januari 2007 gedifferentieerde parkeertarieven in te voeren, werd verworpen. Een aantal leden van de PvdA, GroenLinks, de Stadspartij en de SP stemden voor. Ook de volgende motie van GroenLinks om titaniumtegels in vervuilde straten aan te leggen, haalde het niet. Alleen een lid van de PvdA, GroenLinks en de SP stemden voor.

Bron: Griffie, 03-03-2006