Gemeente Rotterdam

Net als Antwerpen krijgt ook Rotterdam vanaf najaar 2006 een Stadsdichter. De toekomstige dichter voor Rotterdam zal worden aangesteld voor één jaar. Naast bijzondere literaire kwaliteiten moet de dichter vooral een grote betrokkenheid hebben bij de Rotterdamse samenleving. De komende maanden zal een speciale commissie op zoek gaan naar een geschikte kandidaat.

Kunstwethouder Stefan Hulman reageert enthousiast: In Antwerpen is de Stadsdichter al enkele jaren zeer succesvol. De gedichten in deze stad worden op onorthodoxe wijze verspreid en enthousiast door de Antwerpenaren ontvangen. Ik ben er van overtuigd dat de Rotterdamse stadsdichter minstens zon succes wordt!

De Stadsdichter krijgt van het stadsbestuur opdrachten om gedichten te schrijven. Deze gedichten worden vervolgens op een bijzondere manier in de stad verspreid. Dat kan bijvoorbeeld zijn op gevels van gebouwen, op verpakkingsmateriaal of via flyers.Niets lijkt onmogelijk wat dat betreft. Het eerste jaar wordt als proefperiode gezien. Na dit jaar wordt bekeken of Rotterdam doorgaat met een Stadsdichter

Procedure
Voor het aanstellen van de Stadsdichter wordt een adviescommissie opgericht. Hierin nemen onder andere plaats; een vertegenwoordiger van de Rotterdamse gemeentebibliotheek, de voorzitter van het Letterenoverleg, de voorzitter van de adviescommissie Letteren en de directeur van Passionate. Deze commissie moet één kandidaat voordragen. De Stadsdichter wordt uiteindelijk benoemd door de Rotterdamse gemeenteraad. Een Stadsdichter voor Rotterdam was een idee van Manuel Kneepkens van de Stadspartij.

Bron: Bestuursdienst, 03-03-2006