Openbaar Ministerie

Eerste Haagse zaken op basis wet DNA-veroordeelden op zitting

Den Haag, 1 maart 2006

Op 2 maart 2006 zal de Politierechter te Den Haag een aantal zaken behandelden die konden worden opgelost doordat van de verdachten DNA-materiaal is afgenomen op basis van de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Op grond van hits met DNA-sporen bij eerdere onopgeloste zaken zijn zes verdachten aangehouden en vervolgd voor deze zaken.

De wet DNA onderzoek bij veroordeelden is op 1 februari 2005 in werking getreden en maakt het mogelijk om DNA af te nemen bij personen die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, maatregel of taakstraf. De wet is gefaseerd ingevoerd. Gestart is met de afname bij mensen die veroordeeld zijn voor een ernstig geweldsmisdrijf of een zedenmisdrijf. Het afgenomen DNA-materiaal wordt naar het Nederlands Forensisch Instituut opgestuurd voor het maken van een profiel. Indien op basis van het profiel een hit volgt met één of meer andere onopgeloste zaken kan vervolgens het onderzoek naar die zaken weer opgepakt worden.

De Bovenregionale Recherche van de politiekorpsen Haaglanden en Hollands Midden heeft in overleg met het OM Den Haag de zaken van een zestal verdachten opgepakt nadat er een hit bleek te zijn met zaken waarin DNA-sporen op de plaats van het delict waren aangetroffen. In totaal gaat het om acht woninginbraken en vier pogingen daartoe, zeven bedrijfsinbraken en één gestolen motorfiets. De meeste van deze delicten zijn in 2003, 2004 of 2005 gepleegd in de regio's Haaglanden, Hollands Midden en Rotterdam.

De Bovenregionale Recherche heeft drie verdachten aangehouden op verdenking van meerdere (woning)inbraken. Twee verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten in voorlopige hechtenis. Eén verdachte is na zijn aanhouding gehoord en met een dagvaarding voor de Politierechter naar huis gestuurd. De drie andere verdachten zaten nog gedetineerd voor andere zaken. Zij zijn gehoord en hebben later een dagvaarding uitgereikt gekregen.

Op de zitting van de politierechter op 2 maart a.s. staan deze zaken achter elkaar ingepland vanaf 10.10 uur.