Openbaar Ministerie

Deel voetbalvandalen langer vast

Den Haag, 1 maart 2006

De Raadkamer van de rechtbank Den Haag heeft vandaag de gevangenhouding bevolen van drie mannen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de inval in het ADO-supportershome op vrijdag 10 februari. Het gaat om een 31-jarige man uit Amsterdam, een 20-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man uit Bovenkarspel. Al eerder heeft de Raadkamer de gevangenhouding bevolen van een 17-jarige man uit Katwijk aan Zee en een 20-jarige man uit Diemen. Van de vijf andere verdachten die direct na het incident werden aangehouden is vandaag bij vier de voorlopige hechtenis opgeheven en bij één geschorst. Het Openbaar Ministerie (OM) bestudeert de uitspraken van de Raadkamer om te bezien of het in beroep zal gaan in de zaken van de verdachten die niet gehouden zijn.

De afgelopen week zijn nog drie verdachten aangehouden in dit onderzoek. Eén daarvan is afgelopen maandag voorgeleid en door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De andere twee worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het OM verdenkt al deze verdachten van brandstichting, poging tot moord, openlijke geweldpleging en het plegen van voorbereidings-handelingen voor deze delicten. Politie en OM zetten het onderzoek in deze zaak voort, meer aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten.