Vereniging Natuurmonumenten


Eerste boom wendelbos geplant
28-02-2006

Schoolkinderen

Vereniging Natuurmonumenten begint op 1 maart met de aanplant van 118 hectare nieuw bos bij Kraggenburg in Fevoland. Burgemeester Van Rappard van Gemeente Noordoostpolder plant dan de eerste boom. Het nieuwe bos, met de naam Wendelbos, komt te liggen nabij het bestaande Waterloopbos, waarvan Natuurmonumenten eind 2002 honderd hectare verwierf. In totaal zijn er 534.000 bomen nodig voor de aanplant. Het gaat om louter inheemse boomsoorten, zoals wilg, zoete kers, es en els. Op 22 maart, ter gelegenheid van de Boomfeestdag, komen 450 schoolkinderen uit de Noordoostpolder Natuurmonumenten helpen met planten.

Wandelpaden

In het nieuwe bos komen wandel- en ruiterpaden. De wandelpaden sluiten aan op de bestaande paden in Voorsterbos en Waterloopbos. Samen met het Wendelbos vormen die straks een aaneengesloten bos- en natuurgebied van 900 ha.

De aanleg van het Wendelbos is een bijzonder project. Bijzonder, omdat tegenwoordig nog maar zelden een bos van deze omvang in Nederland wordt aangeplant. En bijzonder omdat het al voordat het is geplant, van naam verandert. Oorspronkelijk had Natuurmonumenten de naam Achterstebos gekozen. Omwonenden waren daar niet enthousiast over en uit een prijsvraag kwam als nieuwe naam Wendelbos (genoemd naar de middeleeuwse buurtschap Wendele) naar voren.

Water

Natuurmonumenten zag bij de aankoop van de grond direct goede mogelijkheden om een waardevol bos te realiseren. De ligging tussen Zwolse Vaart en Voorstertocht maakt het mogelijk het gebied waterhuishoudkundig los te koppelen van de omgeving. Daardoor, door de lage ligging en door de kleibodem, kan hier een nat bos ontstaan met een weelderige begroeiing. In 2007 legt Natuurmonumenten een beek aan, waardoor water vanuit het Waterloopbos naar het Wendelbos kan stromen. Ook zijn er plannen om de oevers van de Zwolse Vaart en Voorstertocht, in samenwerking met Provincie en Waterschap, natuurvriendelijk te maken. Behalve voor de natuur kan het bos een functie vervullen voor het vasthouden van overtollig regenwater. Zo wordt verdroging tegengegaan en tegelijkertijd wateroverlast voor de aangrenzende landbouwgronden voorkomen.

Bijdragen

Om het Wendelbos te kunnen aanleggen, zijn in 2004 drie agrarische bedrijven aan de Voorsterweg aangekocht. De aankoop van de grond en de aanleg en inrichting van het bos zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Nationaal Groenfonds en van het Programma Beheer van het ministerie van LNV (EUR 660.000). Eerder ontving Natuurmonumenten EUR 2.85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij voor realisatie van het project `Voorsterbos, een droom van een bos', waar de aanleg van het Wendelbos onderdeel van is. De Postcode Loterij doneerde dit bedrag aan Natuurmonumenten, omdat dit project bijdraagt aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur in Nederland.

Het Nationale Groenfonds betaalt Natuurmonumenten voor de bosaanplant eenmalig een bedrag van EUR 4.000 tot 6.000 per ha vanwege de bijdrage die de bomen leveren aan het vastleggen van CO2. Dit past in het klimaatbeleid van de Rijksoverheid met als doel het terugbrengen van de CO2 uitstoot. Het exacte subsidiebedrag moet nog worden berekend. Dit is onder meer afhankelijk van aantallen en soorten bomen.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met Jan Akkerman, beheerder Voorsterbos, telefoon 0527 25 25 70 of 06 53 73 32 45.