Fractie PvdA Rotterdam

PvdA Rotterdam wil eerste hulp voor startende ondernemers

Startende ondernemers moeten beter ondersteund worden door de gemeente. Daarom stelt de PvdA voor om met een speciale starterskit, eerste hulp te geven aan startende ondernemers. De PvdA in Rotterdam vindt het belangrijk dat mensen die initiatief tonen daarin gesteund worden. Rotterdam is gebaat bij een sterke economie met zo veel mogelijk bedrijvigheid. Alleen dan kan Rotterdam Sterk, Sociaal en Veilig zijn.

Startende ondernemers worden op dit moment in de realisatie van hun initiatieven gehinderd door tal van redenen, zoals gebrek aan startkapitaal, teveel en soms tegenstrijdige regelgeving en bureaucratische procedures.

Daarom komt de PvdA in Rotterdam met de starterskit die het voor startende ondernemers het makkelijker moet maken de eerste hordes te nemen:

De starterskit bevat:


1. Startersfonds
De gemeente richt een fonds op, waaruit startende ondernemers die zich met een goed plan kwalificeren, durfkapitaal kunnen verkrijgen.


2. Incubators
Startende ondernemers hebben vaak behoefte aan advies en ondersteuning. Incubators bieden dit en moeten daarom krachtig door de Gemeente Rotterdam worden gestimuleerd. Incubators zorgen ervoor dat nieuwe ondernemers in een warm bad terecht komen. Aangeboden worden werkruimte, services, cultuur, coaching, een netwerk en toegang tot kapitaal.


3. Eén Gemeentelijk loket voor ondernemers Ondernemers hebben vaak te maken met gecompliceerde regelgeving en verschillende gemeentelijke instanties. De Gemeente Rotterdam moet één centraal punt creëren waar ondernemers terecht kunnen voor alle ondernemersvragen en vergunningen.


4. Wel eisen stellen aan de ondernemer Onwetendheid mag niet de oorzaak zijn van het mislukken van ondernemersinitiatieven. Er moeten dan ook eisen worden gesteld aan de basis ondernemersvaardigheden, zoals het hebben van kennis van administratie en boekhouding.


5. Hergebruik van oude haventerreinen De Rotterdamse economie is dynamisch. De havens die in het begin van de 20ste eeuw zijn gegraven worden niet meer gebruikt voor het oorspronkelijk doel. De Gemeente Rotterdam moet inzetten op een goed hergebruik van deze terreinen. Naast woningbouw zal er ruimte gereserveerd worden voor bedrijven, zodat een gemengd en aantrekkelijk leef- en werkgebied ontstaat.

Voor de komende periode van de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Rotterdam inzetten om deze punten te realiseren. Dat in samenwerking met de Tweede Kamerfractie van de PvdA. De Tweede Kamerfractie heeft in de afgelopen jaren laten zien zich in te zetten voor de startende ondernemer. Zo heeft Pauline Smeets onlangs het initiatief genomen om een motie in te dienen om het borgstellingskrediet voor het Midden en Kleinbedrijf te stimuleren. Ook maakt zij zich sterk voor de zogenaamde Tante Agaath regeling voor durfkapitaal.

Kandidaat raadsleden PvdA:

Claus Verbrugge, Joris Steeman, Tunahan Kuzu, Muzeyyen Birinci-Doganer