Provincie Groningen

Project Westerwolde Schoon! succesvol afgerond 2 maart 2006

De samenwerking van de gemeenten Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal en Waterschap Hunze en Aa's binnen het project 'Westerwolde schoon!' is gisteren succesvol afgerond met de overhandiging van een brochure aan gedeputeerde Henk Bleker en een forumdiscussie. De afgelopen vier jaar hebben de gemeenten en het waterschap gewerkt aan schoner water in het stroomgebied van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa.

Binnen het project zijn in korte tijd ruim 600 bewoners aangesloten op de riolering. Voor 900 mensen is een individuele voorziening getroffen door de aanleg van een IBA-systeem (individueel systeem voor de behandeling van afvalwater), omdat zij te ver van het rioleringssysteem af wonen. Om te voorkomen dat vervuild water vanuit de riolering overstroomt op oppervlaktewater werden er negen bergbezinkbassins gebouwd, een aantal riooloverstorten gesaneerd en van 1400 woningen het regenwater afgekoppeld. Tot slot werd een signaleringssysteem op het totale rioleringsstelsel aangebracht.

Het project Westerwolde Schoon! begon in 2002 als een pilot die over bestuurlijke grenzen heen reikte. Na vier jaar concluderen de samenwerkingspartners dat de samenwerking op meerdere vlakken voordeel heeft opgeleverd. Door de oprichting van een projectbureau dat de uitvoering van het werk coördineerde, zijn in zeer korte tijd veel maatregelen uitgevoerd.

De grootschalige aanpak leidde ertoe dat in totaal 8,3 miljoen euro aan subsidie is verkregen, op een budget van 40,8 miljoen euro. 'Dit is een aanzienlijk bedrag. Met 8,3 miljoen euro kun je nog meer doen om de waterkwaliteit te verbeteren', aldus Albert de Jonge, voorzitter van de stuurgroep Westerwolde Schoon!. 'We hebben ervoor kunnen zorgen dat de uitstoot van vervuild afvalwater niet met 50% maar zelfs met 75 tot 90% is verminderd.' Door de verbetering van de milieukwaliteit in Westerwolde - waar grote delen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) liggen - is een aantal doelstellingen van het Provinciaal Omgevingsplan gerealiseerd. De provincie Groningen heeft het projectbureau onder andere geholpen bij het verkrijgen van subsidies.

De ervaringen van Westerwolde Schoon! zijn beschreven in een brochure die de Albert de Jonge gisteren overhandigde aan gedeputeerde Henk Bleker.

3 maart 2006