Gemeente Schiedam


Gemeente Schiedam maakt afspraken met kinderopvangcentra

De Wet kinderopvang, die op 1 januari 2005 in werking is getreden, bracht nogal wat veranderingen met zich mee voor gemeenten, kinderopvangcentra en uiteraard de ouders.

Om ouders met een bijstandsuitkering te ondersteunen bij het regelen van kinderopvang heeft de gemeente Schiedam eind 2004 een helpdesk kinderopvang ingericht. De gedachte hierbij is dat als de kinderopvang goed is geregeld, dit een belangrijke bijdrage levert aan uitstroom naar werk.

Nu, een jaar later, is gebleken dat de helpdesk kinderopvang duidelijk voorziet in een behoefte. Veel mensen weten inmiddels de helpdesk te vinden en bellen met allerlei vragen. Een groot knelpunten is de betaling van de kinderopvang. Ouders moeten soms wachten op de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. Omdat ze de rekening van het kinderopvangcentrum niet zelf kunnen voorschieten, komen ze in de problemen.

Om aan deze problemen een einde te maken heeft de gemeente Schiedam een uniek convenant afgesloten met de kinderopvangcentra Komkids, Honki Ponk, BB-kids en Pinokkio

Met deze kinderopvangcentra is afgesproken dat de gemeente Schiedam met ingang van dit jaar de betaling van de kinderopvang regelt voor ouders met een bijstandsuitkering. Dit houdt concreet in dat de gemeente het geld van de belastingdienst int en er voor zorgt dat de rekeningen van de kinderopvangcentra op tijd worden betaald. De kinderopvangcentra betalen aan de gemeente een vergoeding voor deze dienstverlening.

De ouders hebben nu de geruststellende zekerheid dat de kinderopvang goed is geregeld, en kunnen zich richten op hun reĂŻntegratietraject en het vinden van werk.