Gemeente Schiedam


Unieke warmte-/koudevoorziening voor nieuwbouwproject Over het Water in Schiedam

Op woensdag 1 maart hebben de gemeente Schiedam, Over het Water BV (een samenwerkingsverband van woningcorporatie Woonplus en projectontwikkelaar Proper Stok) en GTI een overeenkomst gesloten voor het aanleggen en exploiteren van een unieke warmte-/koudevoorziening voor de nieuwbouwlocatie Over het Water (voorheen Parkweg Noord). Met behulp van warmte-koude-opslag zullen de woningen van het project Over het Water worden voorzien van warm water, verwarming en koeling.

Voor de opslag van de warmte en koude worden één of meerdere bronnen in de grond geboord tot een diepte van ongeveer 60 tot 100 meter. In de zomer wordt bij koelbehoefte koud grondwater van circa 12 °C uit de koudebron opgepompt en via een warmtewisselaar aan het koelsysteem van de woning geleverd. De restwarmte van het koelsysteem wordt teruggeleverd aan de warme bron in de bodem. In de winter wordt het opgewarmde grondwater van de warmtebron bij warmtevraag opgepompt voor warmtelevering aan de woning middels dezelfde warmtewisselaar. Het afgekoelde grondwater wordt na de warmteafgifte weer geïnjecteerd in de koude bron. Dit collectieve systeem wordt aangevuld met een centrale aardgasketel, die de piekbelastingen in de ochtend en avond opvangt. In de overeenkomst die op 1 maart is ondertekend, is afgesproken dat de bewoners niet meer zullen betalen dan ze in een vergelijkbare woning voorzien van gasverwarming gedaan zouden hebben, inclusief de kosten voor onderhoud en vervanging van een CV-ketel.

De ontwikkeling van de duurzame warmte-/koudevoorziening voor Over het Water sluit aan bij het gemeentelijke klimaatbeleid. In dit beleid is een inspanningsverplichting vastgelegd om bij nieuwbouw energiezuinige woningen te realiseren. Ook streeft de gemeente Schiedam ernaar de toepassing van duurzame energie te verbeteren. Om uitwerking te geven aan deze ambities is, in samenwerking met agentschap voor duurzaamheid en innovatie Senter Novem, voor Over het Water een energievisie opgesteld. Op basis van deze energievisie hebben de gemeente Schiedam en Woonplus besloten bij de ontwikkeling van Over het Water in te zetten op een alternatieve warmtevoorziening. De technische realisatie en latere exploitatie hiervan zal worden verzorgd door GTI.

Over het Water is een ambitieus nieuwbouwproject, dat onderdeel uitmaakt van de herstructurering van de Schiedamse wijk Nieuwland. In twee fases worden in totaal 500 woningen gerealiseerd. Het plan is ontwikkeld binnen het thema Parkstad Wonen en wordt gekenmerkt door veel verschillende typen woningen in diverse prijscategorieën. De buurt wordt omringd door water en vormt een overgang tussen het Beatrixpark en de wijk Nieuwland. De bestaande bebouwing in de eerste fase van het project is inmiddels gesloopt. De bouw van deze eerste fase gaat in de loop van het jaar van start.