Nivel


NIVEL international
Griep (even?) stabiel

3 maart 2006

Na een flinke toename in week zeven, houdt de griep halt in week acht; het aantal griepgevallen is niet of nauwelijks gestegen ten opzichte van de week daarvoor. Relatief veel kinderen onder de 15 jaar hebben griep

Van de in week acht door de NIVEL-peilstationhuisartsen ingezonden keel- en/of neusslijmmonsters bevatte 40% het influenzavirus.

Virologisch onderzoek: nationaal en internationaal De Nederlandse griepcijfers zijn verzameld door de huisartsen die samen het Peilstation-netwerk Continue MorbiditeitsRegistatie (CMR) van het NIVEL vormen. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Deze peilstation-huisartsen tellen niet alleen hoeveel grieperige patiënten ze op het spreekuur krijgen, ze nemen ook met een wattenstaafje wat neus- en keelslijm bij hen af. Dat slijm wordt door een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van virussen die griep-achtige ziekteverschijnselen kunnen geven, zoals het RS(Respiratoir Syncytieel)-virus, het SARS(Severe Acute Respiratory Syndrome)-virus of het influenzavirus. Als er een virus gevonden wordt, wordt ook het precieze type bepaald. De NIVEL-cijfers en de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek worden doorgegeven aan het NIC http://www.virology.nl/ (Nederlands Influenza Centrum) in Rotterdam, dat ze verspreidt via de Influenza Nieuwsbrief http://www.virology.nl/files/new.pdf.
Internationaal worden de NIVEL-cijfers verwerkt door het European Influenza Surveillance Scheme http://www.eiss.org (EISS), de organisatie die voor de Europese Commissie de verspreiding van influenza binnen Europa in de gaten houdt en als dat nodig is alarm slaat. EISS verzamelt en combineert virologische gegevens van 28 nationale laboratoria en klinische gegevens over de verspreiding van influenza in 20 Europese landen. Deze Europese griepcijfers worden openbaar gemaakt via www.eiss.org . EISS is een internationaal project van het NIVEL.
Een van de belangrijke taken van EISS is de detectie van en de controle op influenza virussen die een ernstige, wereldwijde griep-epidemie (pandemie) kunnen veroorzaken en van virussen die niet matchen met het gebruikte vaccin. EISS beschikte in 2003 over een internationaal netwerk van 28 Europese laboratoria die het virus kunnen identificeren, en over een netwerk van 10.600 peilstationhuisartsen in 20 Europese landen die (vermoedelijke) SARS-gevallen centraal kunnen melden.