Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 maart 2006

Hoornse Vaart legionellavrij; douches weer open

De laatste metingen van het laboratorium tonen aan dat de legionellabacterie volledig verdwenen is uit de douches bij de waterspeeltuin en het 50 meterbad in zwembad de Hoornse Vaart. De reiniging van en de aanpassingen in het watertoevoersysteem hebben dus het gewenste effect gehad. Alle douches zijn vanaf vandaag weer gewoon in gebruik.

Een kleine maand geleden werd in de douches bij de waterspeeltuin en het 50 meterbad de legionellabacterie aangetroffen. Het zwembad nam gelijk voorzorgsmaatregelen en sloot de douches af. Vervolgens zijn de leidingen een aantal malen gereinigd. Ook is in overleg met het laboratorium en het bouwbedrijf van het 50 meterbad het leidingensysteem dat water naar de douches voert aangepast. Door extra leidingen toe te voegen, blijft het water stromen en wordt bacterievorming voorkomen. De bacterie ontstaat namelijk in stilstaand water.

Omdat de Hoornse Vaart absolute veiligheid voor zijn klanten wil, is de afgelopen weken een aantal metingen gedaan door het laboratorium. Nu is aangetoond dat er geen spoor van de bacterie meer aanwezig is, worden de douches van de waterspeeltuin en het 50 meterbad weer in gebruik genomen. De Hoornse Vaart blijft het water regelmatig controleren.