Gemeente Kerkrade

Startpagina > > Persberichten
Deze website is voor het
laatst gewijzigd op:
03-03-2006

03.03.06: Opschoonactie in het gebied Domaniale

Burgemeester Som geeft het goede voorbeeld na het startsein voor de bestrijding van hondenpoep- en zwerfafvaloverlast in de Domaniale. De actie is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente, politie, basisschool Diabolo, Huurderbelangenvereniging Domaniale, Woningstichting Land van Rode, Impuls en buurtbewoners. Op de foto staat burgemeester Som en wethouders Brauers en Krasovec temidden van de betrokkenen. Op 3 maart gaven burgemeester Som en wethouder Brauers van Milieu het startsein voor de opschoonactie in het gebied Domaniale in Kerkrade.
De actie richt zich voornamelijk op hondenpoep en zwerfafval. Het doel van de actie is om zowel op korte als lange termijn een deel van de buurt Nulland leefbaarder en schoner te maken.

De opschoonactie is tot stand gekomen in samenwerking met Huurdersbelangenvereniging Domaniale, de politie, de gemeente Kerkrade, Woningstichting Land van Rode, basisschool Diabolo en Impuls. Het initiatief kwam van de inwoners. Zij zijn zeer betrokken bij alles wat hun buurt aangaat en streven naar een prettige leefomgeving. Indien deze gezamenlijke aanpak succesvol blijkt te zijn, wordt deze ook in andere wijken toegepast. Het project maakt deel uit van een bredere stedelijke aanpak.

Hondenbeleid
De gemeente Kerkrade heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in onder andere losloopgebieden, uitlaatroutes en depodogbakken om de overlast van hondenpoep zoveel mogelijk te beperken. Desondanks is hondenpoep op straat nog steeds een dagelijkse ergernis van de inwoners. "Iedereen ergert zich aan de poep. We gaan er wat aan doen. De stad is van ons!", aldus burgemeester Som. Handhavers en politie letten voortdurend op de naleving van de regels en er wordt verbaliserend opgetreden tegen degenen die de regels overtreden. Bevordering van de eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitters is één van de uitgangspunten van de actie. Om de hondeneigenaren in Domaniale tegemoet te komen en te motiveren heeft de gemeente gratis hondenpoepschepjes verstrekt.

Zwerfafval
Al jaren stelt gemeente Kerkrade zich actief op ten opzichte van zwerfafval. Zo ontvangen jaarlijks enkele inwoners een oorkonde vanwege hun inzet tijdens de actie ZwerfAfvalPakkers en worden vervuilers op hun daden aangesproken en indien nodig beboet. "We willen het graag schoon en sociaal. En dat doen we samen", laat wethouder Brauers weten. Op 3 maart heeft een aantal leerlingen van basisschool Diabolo zich actief ingezet om het zwerfafval te reduceren. Samen met wethouder Brauers hebben ze daar deze ochtend een goede start aan gegeven. Vanwege de liggende sneeuw zullen de wethouder en de kinderen dit in één van de komende weken voortzetten. Ze zijn vastberaden er een fijne groene buurt van te maken. Jong geleerd is oud gedaan!