Npoe

Persbericht

Utrecht, 3 maart 2006

Ondernemende ouderen zetten zelf voorzieningen op in dorp

De kleinere dorpen in Nederland (kleiner dan 2000 inwoners) hebben steeds vaker te maken met een teruglopend voorzieningenniveau. De slager en de bakker zijn verdwenen, de bus rijdt nog maar zelden en het postkantoor is vervangen door een brievenbus. Het Nederlands Platform Ouderen en Europa (NPOE) heeft een handleiding ontwikkeld, die dorpsbewoners ondersteunt bij het zélf opzetten van voorzieningen. Hierbij is voor ouderen een belangrijke rol weggelegd. Het eerste exemplaar van de handleiding wordt op 15 maart 2006 door Ben Slijkhuis, directeur NPOE, overhandigd aan de bestuursvoorzitter van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, de heer H. van de Vondervoort.

De handleiding, getiteld Het Ondernemende Dorp, is gemaakt in samenwerking met oudere inwoners uit de dorpen Esbeek (Noord-Brabant), Kerkwerve (Zeeland), Kloosterhaar (Overijssel), Meeden (Groningen) en Schaarsbergen (Gelderland). De bewoners van deze dorpen zijn niet tevreden over de lokale voorzieningen of zijn niet gerust over de toekomst daarvan. Zij hebben daarom het initiatief genomen deze voorzieningen zelf op te gaan zetten. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld een vervoersdienst, een winkeltje of een postpakkettenservice. Het NPOE heeft de dorpsbewoners hierbij van advies voorzien.

Met Het Ondernemende Dorp kunnen bewoners zelfstandig aan de slag gaan om de voorzieningen in hun dorp weer op peil te krijgen/ te houden. Via huiskamergesprekken maken de smaakmakers van het dorp eerst een inventarisatie van alle problemen en wensen. Zo wordt snel duidelijk aan welke voorzieningen het dorp behoefte heeft. Vervolgens kunnen bewoners met de handleiding stap voor stap de haalbaarheid van hun plannen bepalen. Met hulp van praktische adviezen over organisatie, rechtsvorm en financiering kunnen de initiatiefnemers de voorziening daadwerkelijk gaan opzetten.

Het NPOE heeft zich bij dit project laten inspireren door de Seniorengenossenschaften in Duitsland - verenigingen van ouderen, waarbij leden via dienstenruil een aanvulling vormen op de professionele zorg. Het NPOE is van mening dat ouderen, vanwege hun ervaring en de tijd die ze hebben, de stuwende kracht kunnen zijn bij het opzetten van voorzieningen in het dorp. Ouderen worden nu nog te vaak gezien als een hulpbehoevende groep, terwijl steeds meer ouderen de tweede levenshelft gebruiken om zich actief voor familie, kerk en samenleving in te zetten.

Het project werd gefinancierd uit het Project Dagindeling ESF-3 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Met dit project van de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid worden initiatieven gestimuleerd die de combinatie van werk en privé vergemakkelijken. De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) voorzag het NPOE van advies bij het maken van de handleiding.

Vanaf 15 maart is Het Ondernemende Dorp gratis te downloaden via www.npoe.nl of www.ondernemendedorpen.nl

///