Gemeente Bladel


Forse verhoging boetes overtredingen hondenbezitters

Per 1 januari 2006 zijn de boetes voor overtredingen van hondenbezitters fors verhoogd:


- niet aangelijnde hond binnen de bebouwde kom: EUR 50,00 (was EUR 30,00)


- hond, al dan niet aangelijnd, op speelweiden, -terreintjes of in zandbakken: EUR 75,00 (was EUR 30,00)


- als een hond de behoefte doet waar het niet mag (overal dus) en de begeleider ruimt de poep niet meteen op: EUR 75,00 (was EUR 30,00)


- als de hondenbezitter geen ruimmateriaal voor hondenpoep kan laten zien: EUR 50,00 (was EUR 30,00)

Een kleiner aantal overtreders

Er is een groot aantal hondenbezitters dat zorgt dat de ontlasting van hun hond niet buiten blijft liggen. Dit wordt niet alleen geconstateerd, maar het blijkt ook uit de inhoud van de vele hondenpoepbakken. Toch blijven er plaatsen waar veel hondenpoep ligt. Vaak is dat maar van een of enkele honden. Eigenlijk moeten we zeggen van enkele hondenbezitters. Zij zijn verantwoordelijk voor het negatieve beeld dat ontstaat van `de hond als grote vervuiler'. Sociale controle door andere hondenbezitters is dan ook de moeite waard.

Gevaar voor gezondheid

Hondenpoep buiten niet alleen vies en onhygiënisch, het vormt ook een risico voor de gezondheid. Spelende kinderen bijvoorbeeld zitten regelmatig met hun handen aan hun mond. Wanneer zij in aanraking komen met hondenpoep kunnen zij besmet raken met de hondenspoelworm. Deze worm komt van nature voor in de darmen van honden. Een infectie met de hondenspoelworm kan leiden tot griepachtige klachten en in ernstige gevallen tot hersenvlies- of oogontsteking.

Loslopende honden

Loslopende honden kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen Sommige kinderen en volwassenen zijn bang voor loslopende honden. Honden moeten daarom op straat aangelijnd zijn. Behalve dat het veiliger is voor de hond, kan de hondenbezitter ook zien waar zijn huisdier de behoefte doet. Het aanlijnen is dus tegelijk een belangrijke hulp bij het opruimen.

Geen hondenbelasting

Van hondenbezitters mag best geëist worden dat de bovenstaande regels in acht worden genomen. Tenslotte worden de dure hondenpoepbakken betaald van de algemene middelen terwijl er geen hondenbelasting betaald wordt in de gemeente Bladel. Dat willen we eigenlijk ook zo houden. Hopelijk bederft een kleine groep vervuilers het niet voor de goedwillende meerderheid van de hondenbezitters.

Folder

De gemeente Bladel heeft een folder ("Honden, lusten en lasten") voor de hondenbezitter die meer wil weten over het hondenbeleid. De folder is te verkrijgen aan de Centrale Balie van het gemeentehuis.

U kunt de tekst ook downloaden op de volgende pagina: Brochures.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer E.S.A. Worm van de afdeling Veiligheid en Handhaving, tel. 0497-361680.
---