Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


ZuiderAmstel één der veiligste stadsdelen

Volgens de Veiligheidsindex 2003-2005 is ZuiderAmstel één van de veiligste stadsdelen in Amsterdam. In 2005 scoorde het stadsdeel 60 punten voor de objectieve veiligheid en 69 punten voor de subjectieve veiligheid. Stedelijk liggen deze scores op respectievelijk 91 en 81 punten. Hoe lager het cijfer, hoe veiliger. De score voor de objectieve veiligheid is gebaseerd op cijfers; b.v. aangiftes bij de politie. De subjectieve veiligheid is gebaseerd op het gevoel van veiligheid van bewoners.

Ondanks de goede score in ZuiderAmstel laat de Veiligheidsindex ook zien dat in de IJselbuurt de overlast van jeugd toeneemt. Deze conclusie is gebaseerd op feitelijke gegevens. Het gevoel van onveiligheid is in de IJselbuurt juist verbeterd. Kennelijk ondervindt slechts een klein deel van de buurt overlast.

Stadsdeelvoorzitter Erik Koldenhof: "Dit is een ontwikkeling waar het stadsdeel alert op moet zijn. Er zijn al verschillende maatregelen genomen om de jeugdoverlast in de Rivierenbuurt aan te pakken." Koldenhof doelt hiermee op de samenwerking tussen Politie, Justitie en het Stadsdeel. Dit heeft op en rond het Maasplein al resultaat opgeleverd en zal uitgebreid worden naar de IJselbuurt. Bovendien zijn er vergevorderde plannen om te komen tot een Ambulant Jongerenteam. Hierin werken Streetcornerwork en Stichting Welzijn ZuiderAmstel samen.