Netwerk


Brokeback mountain omstreden en succesvol

Dit weekend worden de Academy Awards uitgereikt. De film Brokeback Mountain, die al meerdere belangrijke filmprijzen in de wacht heeft gesleept, is genomineerd voor acht Oscars. Het onderwerp van de film, een romance tussen twee cowboys, is controversieel, maar toch is de film een commercieel succes. In Netwerk een reportage over Brokeback Mountain.

Grote winnaar?
De film van de Taiwanese regisseur Ang Lee maakt volgens insiders dikke kans om de grote winnaar te worden van de 78ste Oscar-uitreiking. De afgelopen maanden heeft Brokeback Mountain alle grote prijzen gewonnen die als graadmeter gelden voor de Oscars. Zo is de film bekroond met vier Golden Globes, drie Baftaâs (de Britse filmprijzen) en de prijs van de Directorâs Guild.

Bush
Het tragische liefdesverhaal over twee cowboys heeft vanwege de homoseksualiteit een hoop stof doen opwaaien. De Amerikaanse president Bush, die zelf een ranch bezit, werd eind januari tijdens een persconferentie om zijn mening gevraagd over de film. Enigszins van zijn stuk gebracht door de vraag, zei hij dat hij graag wilde praten over het houden van vee, maar dat hij de film niet heeft gezien en ook niet wil zien.

Te controversieel
Ook in het buitenland is de film omstreden. In China zal de film niet worden vertoond. De autoriteiten vinden het onderwerp te controversieel.