Socialistische Partij

Onderzoek voedselbanken: armoede valt niet te bagatelliseren


03-03-2006 * In december riep Zalm nog dat armoede betrekkelijk is. Een vandaag gepubliceerd onderzoek naar gebruikers van voedselbanken legt voor het kabinet pijnlijk bloot dat er wel degelijk sprake is van serieuze armoede en een fors maatschappelijk probleem. Het onderzoek is gedaan op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken. SP-Kamerlid Jan de Wit eist een structurele oplossing: verhoog het sociaal minimum en geef gemeenten weer de mogelijkheid om aan groepen mensen bijzondere bijstand te verlenen en schuldsanering aan te bieden.

Jan de Wit Veel huishoudens zijn vanwege een structureel inkomensprobleem genoodzaakt aan te kloppen bij een voedselbank, zij hebben geen keus. De Wit riep namens de SP eerder al op tot een armoedetoeslag voor deze huishoudens, maar het kabinet en de coalitiepartijen vonden dit toen overbodig. Het onderzoek laat zien dat het kabinet de plank mis slaat. Voor veel klanten van de voedselbank is het huidige sociaal minimum echt te laag.

De 28 voedselbanken voorzien enkele duizenden huishoudens van voedselpakketten. Het aantal gebruikers is nog steeds stijgende, zo blijkt uit het onderzoek. Het merendeel (83%) van de klanten heeft schulden. Er blijkt dat de klanten maar in geringe mate gebruik maken van gemeentelijke inkomensondersteuning, zoals bijzondere bijstand en schuldsanering. De samenwerking tussen de gemeentelijke instanties en de voedselbanken moet daarom worden verbeterd.

De onderzoekers concluderen dat de meeste klanten niet verwachten dat hun problemen op korte termijn verholpen zullen. Hun financiële problemen zijn vaak structureel van aard. Het zijn vooral de eenoudergezinnen die relatief hoge woonlasten en kosten voor levensonderhoud hebben, waardoor er geen inkomen overblijft voor voedsel. Ook grote schulden spelen een rol. De oorzaak van de schulden is divers. Het gemakkelijk kunnen lenen van geld wordt als reden genoemd. Ook zijn er externe factoren waardoor mensen gedwongen worden een lening te sluiten, zoals echtscheiding, het verlies van een baan en lange aanvraagprocedures voor uitkeringen.

Een deel van de klanten kan van het sociaal minimum niet rondkomen, erkennen ook de gemeenten. Maar de gemeenten spelen zelf ook een rol in de toenemende vraag naar voedselbanken. "Gemeenten laten steken vallen, de drempels om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand liggen veel te hoog", aldus SP-Kamerlid Jan de Wit. "In de praktijk blijken gemeenten maar mondjesmaat bijzondere bijstand te verlenen. Ook heeft schuldsanering maar zelden prioriteit voor gemeenten. Er is wel degelijk sprake van een structureel inkomensprobleem voor mensen."

Slechts een kwart van de klanten van de voedselbank geeft aan gebruik te maken van kwijtschelding van de gemeentelijke belasting. "Dit is een gemiste kans, geef gemeenten weer de mogelijkheid dit categoriaal te verrekken, dan valt niemand buiten de boot," aldus De Wit.