Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 maart 2006

Kunstenaarswerkplaats Meneer de Wit in Amsterdam breidt uit

Feestelijke opening Meneer de Wit, Centrum voor kunst en cultuur

Op vrijdag 3 maart is in de Witte de Withstraat in de Baarsjes in Amsterdam de eerste fase van het nieuwe centrum voor kunst en cultuur Meneer de Wit feestelijk geopend door Stadsdeelbestuurder Arco Verburg, Jan Voskamp, Regiodirecteur Ymere en Rob van den Ende, voorzitter bestuur Meneer de Wit.

Meneer de Wit
Meneer de Wit betreft het blok "De Witte Hoek" en wordt begrensd door de Witte de Withstraat (westzijde), de Postjesweg (zuidzijde) en de Baarsjesweg (oostzijde). Ymere realiseert hier een complex van in totaal 1.976 m2 voor kunst, cultuur en bedrijvigheid. Het gehele project sluit goed aan bij Het Sieraad (de voormalige vakschool voor Edelsmeden) dat aan de overzijde van de Postjeweg ligt. Het project wordt in drie fasen uitgevoerd.

De eerste fase: start van Meneer de Wit
De eerste fase is inmiddels afgerond en bestaat uit een ruimte die door overkappen en uitgraven van een binnenterreintje en het verbinden van diverse kelders en panden is ontstaan. Hiermee is een extra aantrekkelijke ruimte met lichttoetreding gecreëerd. In deze ruimte heeft Stichting het Nieuwe VoorBeeld (waarvan de deelnemers tijdelijk in de voormalige Edelsmedenschool gehuisvest waren) nu een start gemaakt met Meneer de Wit, centrum voor kunst en cultuur. Een aantal kunstenaars heeft inmiddels zijn intrek genomen in de ruimte die nu een oppervlakte van 600 m2 heeft.

De tweede fase
Om de tweede fase te kunnen uitvoeren, heeft Ymere de voormalige Groeneveldgarage aan de Baarsjesweg aangekocht. Dit complex wordt verbouwd tot atelierruimte en woonwerkwoningen.

De derde fase
In deze fase wordt het resterende gedeelte van het blok aangepakt. Eerst worden de bedrijfsruimten die naast de Groeneveltgarage liggen zodanig verbouwd dat ze straks één geheel vormen met de voormalige garage. Daarna worden de panden op de kop van het blok aangepakt. Dit gedeelte wordt dan ruimtelijk verbonden met de in de eerste fase gerealiseerde ruimten. Dat gebeurt deels door de overdekte binnenplaats te koppelen met de panden op de kop van het blok.

Impuls voor de buurt
Het gehele complex wordt gehuurd door Stichting Cultuurpodia De Baarsjes. Deze Stichting verhuurt de diverse ruimten door professionele gebruikers en/of iniatiefnemers, zodat ze samen een sterke instelling vormen. Wat er precies allemaal in komt is op dit moment nog niet bekend, maar gedacht kan worden aan: galerie, fotograaf, gedeeld atelier, nieuw media bedrijf, Tango dansschool, trainings-intituut, mode- en tassen ontwerpers met verkoop, mogelijkheid tot het volgen van lessen, organisatie bureau dat culturele evenementen organiseert, etc. Met deze bedrijvigheid krijgt de buurt weer een extra impuls. Ymere bezit naast deze bedrijfsruimten ook veel woningen in de Chassébuurt. Ymere wil niet alleen investeren in de technische staat van haar woningen en bedrijfsruimten, maar juist ook, samen met het stadsdeel, in de leefbaarheid van de buurt als geheel.

Stadsdeel De Baarsjes werkt samen met Ymere aan een levendige, gevarieerde en vitale Chassébuurt. Een buurt met galeries en bedrijfjes, woningen voor alle inkomensgroepen, opgeknapte straten, een vrijetijdscentrum voor kinderen en jongeren. De werkzaamheden aan de buurt lopen door tot 2010. De aanpak van de Chassébuurt vindt plaats in het kader van het Grotestedenbeleid.