Gemeente Groningen

stadstuin

vrijdag 3 maart:
Herbouw Beijumerweg 19 definitief

Aan de Beijumerweg 19 in Groningen komt een nieuw bezoekerscentrum. Vandaag presenteren José van Schie, wethouder Welzijn van Groningen, Rein Swart van woningcorporatie De Huismeesters en het Herbouwcomité Boerderij Beijum het definitieve plan voor de her- en verbouw van de karakteristieke boerderij.

Het pand aan de Beijumerweg, waarin het Bezoekerscentrum Beijum en de gemeentelijke wijkpost gevestigd waren, brandde tijdens de jaarwisseling 2002/2003 gedeeltelijk af. Het streven is om de boerderij in het najaar van 2007 volledig herbouwd te hebben en van start te gaan met de (nieuwe) voorzieningen die hierin een plek krijgen.

Rol van de partners
Na de brand in de oudejaarsnacht van 2003 heeft de toekomst van het Bezoekerscentrum Beijum de gemoederen danig beziggehouden. De belangrijkste vragen hierbij waren `Wat doen we met het Bezoekerscentrum?' en `Wat doen we met de locatie?'. Na veel overleg en discussie tussen de Gemeente, het Herbouwcomité en het Natuurmuseum kwam de oplossing in zicht toen woningcorporatie De Huismeesters de rol van ontwikkelaar van de afgebrande boerderij op zich nam. Ook de gemeenteraad heeft een belangrijke rol gespeeld in het geheel, door bij de behandeling van de begroting 2006, in het kader van nieuw beleid, hiervoor geld vrij te maken.
Deze week heeft het college van B&W besloten om het pand aan de Beijumerweg 19 voor 180.000 euro te verkopen aan De Huismeesters. De woningcorporatie gaat het voorhuis renoveren, een nieuwe kapschuur bouwen en het geheel aan diverse partijen verhuren.

Diverse functies samen onder één dak
Voorlopig zijn er vijf aspirant-huurders voor het toekomstige pand. Als voortzetting van het voormalig Bezoekerscentrum Beijum, krijgt het Bezoekerscentrum Natuur en Milieu, onderdeel van het Natuurmuseum, een plek in het pand. Ook Stichting De Zijlen vestigt zich aan de Beijumerweg 19 en zal deze locatie mede gebruiken als uitvalsbasis voor verschillende projecten aan de oostkant van de stad. Daarnaast zal een fysiotherapeut hier een nieuwe praktijk starten, komt er een kinderdagverblijf en zijn er plannen om er een opvang, (logeeradres) te beginnen voor kinderen met een ADHD stoornis. Dit om hun ouders de kans te geven eens een aantal dagen vrijaf te nemen. Samen met de kinderboerderij, die al een plek heeft op de locatie, wordt het een bijzondere mengeling van voorzieningen die opereren vanuit een sociale invalshoek.

Planning
De gemeentelijke wijkpost die nu nog gevestigd is aan de Beijumerweg 19 gaat eind 2006 verhuizen naar de nieuwe wijkpost voor Beijum en Lewenborg, centraal gelegen tussen beide wijken. In 2007 zal De Huismeesters beginnen met de verbouw van het voorhuis en de bouw van een nieuwe kapschuur. De verwachting is dat de nieuwe gebruikers zich in het najaar 2007 kunnen vestigen in het vernieuwde pand.

Foto van de verkiezingsposters

Naar boven
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00
Meer bezoekadressen