Gemeente Gilze en Rijen

Definitieve locatie voor zendmast C 2000

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het college ingestemd met plaatsing van de zendmast C 2000 op een locatie direct ten westen van de waterzuivering in Rijen, op grondgebied van het waterschap. In eerste instantie had het ministerie de voorkeur uitgesproken voor plaatsing aan de zuidzijde, maar die locatie bleek te dicht bij de geplande nieuwe weg uit te komen.

De zendmast C2000 - niet te verwarren met een UMTS-mast - is bestemd voor het noodnet van brandweer, politie en andere hulpdiensten. Voor het plaatsen ervan is geen bouwvergunning vereist, maar het ministerie wil de mast graag in goed overleg met de gemeente plaatsen. 3 maart 2006
Onderzoek geluidsschermen langs het spoor in Rijen Het college laat een onderzoek uitvoeren naar afschermende maatregelen tegen geluidsoverlast langs het spoor Breda-Tilburg in Rijen. Onderzocht zal worden bij welke huizen het plaatsen van geluidsschermen technisch en financieel mogelijk is. Kunnen er schermen geplaatst worden dan zal de gemeente daar subsidie voor aanvragen.

Woningen waarvan nu al duidelijk is dat ze niet kunnen worden afgeschermd - bijvoorbeeld vlak bij de spoorwegovergangen - zijn aangemeld voor gevelisolatie.
3 maart 2006
Nieuwe onderzoeksresultaten
Effecten Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen
Recent onderzoek heeft weer uitgewezen dat de aanleg van de Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen (OOR) beter is voor de doorstroming van het verkeer dan een weg aan de noordzijde van Rijen. Dit is de uitkomst van berekeningen op basis van het nieuwe verkeersmodel regio Midden-Brabant.

In de regio Midden-Brabant werken de gemeenten onderling samen volgens de GebiedsGerichte Aanpak (GGA). De gemeenten stemmen hun beleid af door onderling samen te werken en bedenken passende oplossingen voor de problemen die er zijn op het gebied van mobiliteit. Bureau Goudappel Coffeng heeft tegen deze achtergrond een verkeersmodel voor de gehele regio Midden-Brabant ontwikkeld, dat als beleidsondersteunend instrument ingezet wordt bij de totstandkoming van verkeerskundige en ruimtelijke projecten.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het effect van de aanleg van de OOR nog ruimschoots voldoet aan de eerder gestelde doelstelling, dat de Hoofdstraat in Rijen minder belast wordt met verkeer.

De gemeente zal laten berekenen wat de nieuwe cijfers betekenen voor aspecten als fijn-stof, geluid en dergelijke. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zal de gemeente reageren op de zienswijzen die door bewoners zijn ingediend over de plannen voor de aanleg van de Oostelijke Ontsluitingsweg.
3 maart 2005
Gemeente houdt enquête
Wat hebben culturele instellingen de basisscholen te bieden? De gemeente gaat onder culturele instellingen in Gilze en Rijen een enquête houden om te inventariseren welke producten zij kunnen aanbieden aan het basisonderwijs en welke zij eventueel al leveren.

De enquête is een vervolg op de provinciale Nota 'Cultuureducatie in uitvoering 2005 - 2008', waarmee de provincie de cultuureducatie op scholen wil stimuleren. Eerder al werd bij de Gilze en Rijense basisscholen geïnventariseerd wat zij de leerlingen op dit moment op het gebied van cultuur aanbieden.

In het onderzoek peilt de gemeente tevens de behoefte van de instellingen aan een marktplaats of kennispunt, dat vragers en aanbieders van cultuur bij elkaar brengt.