Gemeente Den Haag

Een miljoen Europese subsidie voor startende bedrijven

Vanaf vandaag heeft onze stad een Startersfonds waardoor beginnende ondernemers makkelijker maakt om geld te lenen. De Haagse wethouder Pieter van Woensel (Economie) en de Rabobank Den Haag en omgeving tekenden vanmiddag een overeenkomst waarmee het fonds geactiveerd is. Vaak krijgen de startende ondernemers geen lening omdat het ze ontbreekt aan startkapitaal en ze een te groot risico vormen voor de bank. Dat vindt de gemeente jammer, want volgens Pieter van Woensel van Economie is juist ondernemerschap van cruciaal belang voor een sterke stad. Het Startersfonds is mede mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie.

Het fonds is bedoeld voor startende ondernemers die geen bankgarantie krijgen bij een commerciële bank, maar wel een goed ondernemingsidee hebben. Zo kan zelfs de kleinste ondernemer zijn plannen verwezenlijken. "Een ondernemende stad is een sterke stad. De startende ondernemers vernieuwen de economie van de stad. Ze creëren werkgelegenheid en houden bestaande ondernemers scherp. Het fonds levert dan ook een goede bijdrage aan onze kracht als ondernemende stad", aldus wethouder van Woensel.

Samenwerking
Rabobank Den Haag en omgeving treedt op als beheerder van het fonds. Zij draagt de verantwoording voor het beheren van de leningen en het rapporteren over de voortgang van het fonds. Ook neemt de Rabobank deel in de financieringscommissie die de gemeente adviseert over de te verstrekken leningen. De gemeente bepaalt uiteindelijk welke leningen verstrekt worden. Een ondernemer kan tot maximaal 50.000,- lenen van het fonds.

Europese subsidie
De subsidie voor het Startersfonds komt uit het Europese subsidieprogramma Doelstelling 2. Het programma heeft als doel de economische ontwikkeling in achterblijvende gebieden binnen de grote steden te stimuleren. Voor Den Haag betekent dat onder andere ondersteuning van startende bedrijven. In totaal krijgt Den Haag 1 miljoen euro subsidie voor de financiële steun aan startende ondernemers. Daar legt de gemeente nog eens een miljoen euro bovenop.