Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

3 maart 2006

NIGZ deelt verontrusting over overgewicht jeugd

Het NIGZ heeft met verontrusting kennis genomen van het onderzoek van TNO en het VUmc waaruit blijkt dat kinderen in Nederland weer dikker zijn geworden. Kennelijk hebben de maatregelen van de afgelopen jaren onvoldoende effect gesorteerd. Het betekent dat het NIGZ zich nog meer dan voorheen zal inzetten voor een grondige, samenhangende aanpak van de problematiek. Het NIGZ zal verdergaan met het ondersteunen en aanmoedigen van overheden, industrie, onderwijs, sport, GGD-en en andere betrokkenen om gezamenlijk deze toename een halt toe te roepen.

Nederlandse kinderen zijn de afgelopen jaren beduidend dikker geworden. Ook worden ze op steeds jongere leeftijd te dik. Dit blijkt uit onderzoek van TNO uit Leiden en het VUmc onder meer dan 80.000 schoolkinderen. Gemiddeld is veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes te dik. Op sommige leeftijden is het percentage kinderen dat te dik is verdubbeld ten opzichte van eerdere metingen in 1997. Het percentage kinderen dat veel te dik is (obesitas), is op sommige leeftijden zelfs verdriedubbeld.

Lees de samenvatting van de belangrijkste resultaten of download het volledige rapport op www.tno.nl/overgewicht.

Het NIGZ en de 15 normen voor opgroeien met een gezond gewicht Eind vorig jaar heeft het NIGZ gepleit voor een meer samenhangende en integrale aanpak en daarvoor de "15 normen voor opgroeien met gezond gewicht" gepubliceerd. Deze op de aanpak van het overgewicht bij de opgroeiende jeugd gerichte normen vindt u in het dossier Overgewicht op de NIGZ-site. Deze integrale aanpak biedt voldoende handvatten voor het ontwikkelen van beleid en activiteiten en interventies op lokaal, maar ook op landelijk niveau.

---